Hlavní obsah

Švédsko je plné radikálních islamistů. Jsou jich tisíce, varuje rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet radikálních islamistů ve Švédsku za posledních sedm let masivně vzrostl. Zatímco v roce 2010 odhadovala Bezpečnostní policie (Säpo), že v severské zemi žijí zhruba dvě stovky islamistů, v současnosti se podle ní jejich počet pohybuje v řádech tisíců, napsal server hna.de.

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

„Situace je velmi vážná,“ uvedl podle agentury TT ředitel Bezpečnostní policie Anders Thornberg. Nárůst extremismu je podle jeho slov výzvou historických rozměrů. "Nikdy v minulosti jsme nezaznamenali takové množství," řekl. Odhady počtu se vztahují na islámské radikály ochotné sáhnout k násilí i na ty, kteří financují terorismus či rekrutují bojovníky pro teroristické organizace, především na Blízkém východě.

Nejvíce radikálů žije ve městech Stockholm, Göteborg, Malmö a Örebro. Příčina nárůstu jejich počtu v zemi tkví podle šéfa Säpo ve zvýšené míře propagandy, kterou do světa vysílá teroristická organizace Islámský stát (IS) a jí podobné skupiny. Války v Iráku a v Sýrii přispěly k semknutí radikálních islamistů, dodal Thornberg. Podle Säpo se do bojů v Sýrii či v Iráku od roku 2012 zapojilo kolem 300 Švédů.

Rozvědka se ale domnívá, že jen malá část islamistů, kteří nemají daleko k násilí, je schopna ve Švédsku skutečně spáchat teroristický útok. Problémem je podle Thornberga nicméně fakt, že plánování atentátu v současnosti nevyžaduje příliš mnoho času ani prostředků. "Dnes, pokud se rozhodnete jednat, tak si koupíte dva nože nebo najmete dodávku a najedete do davu," uvedl Thornberg.

Právě druhý způsob provedení atentátu v dubnu zvolil terorista, který najel ukradeným nákladním vozem do lidí na pěší zóně v centru švédské metropole a pět jich zabil. Policie kvůli útoku zadržela devětatřicetiletého Uzbeka Rachmata Akilova, který se k činu přiznal. Švédská vláda následně oznámila, že zpřísní protiteroristické zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám