Hlavní obsah

V Bratislavě žije o 250 tisíc lidí víc, než evidují statistici

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bratislava má podle slovenského statistického úřadu 417 tisíc obyvatel. Analýza počtu mobilů, jejichž majitelé ve slovenském hlavním městě pravidelně nocují, však ukázala na počet 666 tisíc lidí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lidé u Michalské brány v Bratislavě

Článek

Rozdíl způsobují lidé, kteří dojíždějí do hlavního města za prací a zůstávají tam celý týden, a studenti. Jedná se o obyvatele jiných slovenských měst a obcí, kteří nemají v Bratislavě nahlášený trvalý pobyt.

Nejpočetněji jsou zastoupeni lidé, kteří v Bratislavě pracují. Jedná se o šest z deseti lidí, kteří se zdržují v hlavním městě, ale nemají tam trvalý pobyt. Zbytek jsou studenti.

Přicházíme o peníze, stěžuje si primátor

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal upozornil, že hlavní město kvůli tomu přichází o téměř osm miliónů eur (212 miliónů korun) ročně z rozpočtového určení daní.

„Musíme vysvětlit lidem, kteří v Bratislavě žijí, že trvalým pobytem v jiném městě poškozují nejen Bratislavu a Bratislavany, ale i sami sebe. Město přichází o nemalé finanční prostředky a to se dotýká každodenních služeb města,“ napsal primátor ve svém blogu.

Kromě těch, kteří ve městě žijí, do něj denně dojíždí dalších 130 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám