Hlavní obsah

Trháme se od ruského impéria, vítal Porošenko zrušení víz do EU pro Ukrajince

Právo, ivi, ama

Ukrajinci mohou nově do Evropské unie bez víz. V neděli na hraničním přechodu Vyšné Nemecké–Užhorod otevřel symbolické dveře do Evropy ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na druhé straně ho čekal slovenský prezident Andrej Kiska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zahájení bezvízového styku oslavil ukrajinský prezident Porošenko se svým slovenským protějškem KiskouVideo: Reuters

 
Článek

„Na tuto chvíli jsme čekali dlouho. Tento den se zapíše do ukrajinské historie jako den definitivního odtržení Ukrajiny od ruského impéria a návrat Ukrajinců do rodiny evropských národů,“ řekl Porošenko.

Podle Kisky je tento den obrovským svátkem pro Ukrajince i pro občany Evropské unie.

„Chci vás požádat, abyste nepřestávali ve svých reformách,“ řekl Kiska v reakci na fakt, že v neděli začalo platit rozhodnutí Evropské unie o zrušení vízové povinnosti pro občany Ukrajiny.

Na hranicích zavlály vlajky

Po zavedení bezvízového styku nehlásila maďarská policie v neděli zvýšený provoz na maďarsko-ukrajinských hraničních přechodech.

„Provoz byl stejný jako jindy v neděli. Čekací doba se nezvýšila,“ uvedl server police.hu. Na přechodu Záhony–Čop ve směru do Maďarska byla čekací doba přibližně hodina.

Foto: Ivan Villček, Právo

První lidé cestující z Ukrajiny do EU bez víz

„Vzhledem k tomu, že bezvízový styk s největší pravděpodobností zvýší chuť Ukrajinců cestovat, Maďarsko předem rozšířilo kapacity hraničních přechodů s Ukrajinou. Připravujeme rovněž otevření nového přechodu mezi obcemi Nagyhódos a Velyka Palaď,“ uvedl na dotaz Práva tiskový odbor maďarského ministerstva vnitra.

Kdo chce pracovat, vízum mít musí
V schengenském prostoru včetně ČR platí volný pohyb osob
Ke vstupu do něj potřebují občané Ukrajiny biometrický pas
Pobyt během 180 dní nesmí přesáhnout 90 dnů
V žádné z unijních zemí nesmějí po tuto dobu pracovat

„Není vyloučeno, že někteří lidé budou využívat možnost tříměsíčního pobytu v zahraničí pro krátkodobý výdělek. Hodně tím ale riskují,“ řekl Právu Taras Kostjuk z Ukrajinského odborového svazu v ČR.

Upozornil, že zájemci o krátkodobé pobyty za účelem výdělku musí i nadále žádat o vízum. Pokud tak neučiní, riskují deportaci, zdůraznil. Navíc nemusí dostat žádnou mzdu.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a slovenská hlava státu Andrej Kiska při slavnosti ke zrušení víz pro Ukrajince při cestách do EU.

Na slovensko-ukrajinské hranici byl v neděli provoz o dvacet procent větší než před týdnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám