Hlavní obsah

Kosovského Albánce, který vraždil pod vlajkou IS, zabili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samozvaný vůdce Albánců bojujících v řadách Islámského státu v Iráku a Sýrii Lavdrim Muhaxheri byl zabit. S odkazem na policii a rodinu teroristy o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Osmadvacetiletý Muhaxheri v roce 2014 zveřejnil video, v němž uřezává hlavu údajnému špehovi irácké armády. V druhém videu zabil člověka granátem.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu

Článek

„Přítel včera v noci zavolal, aby mi řekl, že (Muhaxheri) zemřel při náletu,” řekl člen Muhaxheriho rodiny z kosovského města Kaçanik (Kačanik), odkud Muhaxheri pocházel.

Mnoho obyvatel města přišlo Muhaxheriho otci vyjádřit soustrast. Na přání rodiny byla jeho smrt oznámena prostřednictvím reproduktorů místní mešity.

„Byl dobrý muž, když byl tady, ale později, jako spoustě mladých mužů, mu byl vymyt mozek,” řekl místní obyvatel Behar Latifi. Většina z 300 kosovských Albánců, kteří odešli bojovat za Islámský stát (IS) pochází z Kaçaniku a okolních vesnic.

Více než 50 z nich přišlo o život. Podle odhadů bojovat za IS odešlo 120 lidí ze sousední Albánie a také 100 makedonských Albánců.

Jdi do pekla, kam patříš

Prištinský zpravodajský web Insajderi k Muhaxheriho smrti napsal: „Dnes bychom se měli radovat. Jdi do pekla, kam patříš.” Kosovo se na svém území s teroristickým útokem nesetkalo. Nejméně 200 lidí však bylo zadrženo a vyšetřováno v souvislosti s Islámským státem.

Kosovští Albánci jsou převážně muslimové, kteří nicméně mají spíše sekulární životní styl.

Země v roce 2008 s podporou Západu vyhlásila nezávislost na Srbsku. Od roku 2015 může v Kosovu být lidem, kteří odejdou bojovat do zahraničí, uložen trest odnětí svobody až na 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám