Hlavní obsah

Britská vláda čelí kritice kvůli poklesu počtu ozbrojených policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

V souvislosti s víkendovým atentátem v Londýně a předchozím útokem v Manchesteru se před čtvrtečními předčasnými volbami v Británii znovu rozhořela diskuse o počtu ozbrojených policistů. Ta se stala hojně diskutovaným tématem už po březnovém útoku na londýnském Westminsterském mostě.

Foto: Darren Staples, Reuters

Britští policisté (ilustrační foto)

Článek

Poradce bývalého premiéra Davida Camerona Steve Hilton vyzval současnou předsedkyni vlády Theresu Mayovou k rezignaci. Podle něj je zodpovědná za "bezpečnostní selhání", která umožnila nedávné teroristické útoky v zemi. Labouristický poslanec Barry Gardiner uvedl, že Mayová je za útoky zodpovědná i jako bývalá ministryně vnitra, kterýžto post zastávala od roku 2010.

Šéf labouristů také Mayovou kritizoval za personální škrty u policie, která podle něj přišla o 20 000 lidí. "Nemůžete chránit veřejnost levně," řekl v neděli předseda labouristů Jeremy Corbyn. Podobně se v pondělí podle serveru Sky News vyjadřoval vůdce liberálních demokratů Tim Farron.

Britští policisté jsou tradičně neozbrojeni. Ozbrojené jsou pouze speciální jednotky, jako je ta protiteroristická nebo ta, která chrání velvyslanectví, a policisté se zbraněmi se objevují i na citlivých místech, jako jsou letiště či nádraží.

Na jejich počet se v pořadu Good Morning Britain v televizi ITV ptal moderátor Piers Morgan ministryně kultury Karen Bradleyové. Ta mu opakovaně odmítla potvrdit, zda po nástupu současné premiérky Theresy Mayové na post ministryně vnitra v roce 2014 poklesl v souvislosti s úsporami počet ozbrojených policistů v řadách policie.

Bradleyová řekla jen: „Není to pouze o číslech, je to o pravomoci síle, a Theresa Mayová nikdy neustoupila od toho, aby dala policii pravomoci.“

Na dotaz, zda byly rozpočty ořezány, řekla jen: „Myslím, že není fér říkat, že se cokoli ořezalo.“

Odmítla také odpovědět na to, kolik je v Británii mešit, což už je věc, která spadá pod její resort. „Toto není kvíz,“ řekla jen.

Plány jsou 

O klesajícím počtu policistů se zbraní se mluvilo už loni v létě, kdy bylo rozhodnuto, že do ulic britské metropole bude nasazeno dalších 600 ozbrojených policistů. Pro navýšení počtu ozbrojených policistů z 2200 na 2800 se rozhodl velitel londýnské policie Bernard Hogan-Howese loni v létě po útocích v Paříži. [celá zpráva]

Opět se tato otázka vynořila letos v březnu po atentátu na londýnském Westminsterském mostě. Kde atentátník najel do lidí a následně ubodal policistu.

Důvodem bylo, že počet ozbrojených policistů dlouhodobě klesal. V celé Anglii a ve Walesu sloužilo v roce 2014 jen 5875 ozbrojených policistů, což představovalo pět procent sboru. V roce 2008 bylo ozbrojených příslušníků sboru 7000. [celá zpráva]

Policie v Anglii a Walesu už loni v dubnu oznámila, že vycvičí 1500 nových ozbrojených policistů, ve Skotsku mělo ozbrojené složky posílit 90 strážců zákona. Policejní odbory ale podle BBC upozornily, že naplnit toto rozhodnutí potrvá až dva roky.

Odkládané vyšetřování příjmů radikálů

Vůdci opozičních labouristů a liberálních demokratů Jeremy Corbyn a Tim Farron premiérku Theresu Mayovou už v neděli kritizovali kvůli dlouho odkládanému vyšetřování problémů financování a podpory domácích islamistických skupin ze zahraničí.

Zkoumání zahraničních zdrojů příjmů extremistů ve Spojeném království nařídil už předchozí konzervativní premiér David Cameron a podle britského tisku se má zaměřit především na Saúdskou Arábii. Deník The Guardian napsal, že zpráva stále není hotová a její obsah možná ani nebude zveřejněn.

Corbyn v neděli řekl, že je třeba "uskutečnit nesnadné rozhovory a začít by se mělo u Saúdské Arábie a pokračovat dalšími státy Perského zálivu". Reagoval tak na nedělní projev Mayové po útocích, v němž předsedkyně vlády řekla, že boj s terorismem si bude žádat "nesnadné a často nepříjemné rozhovory". [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám