Hlavní obsah

Lékař tvrdil pacientům, že mají rakovinu a prováděl na nich operace. Jde na 15 let za mříže

– Nottingham

Soud v britském Nottinghamu uložil trest 15 let vězení chirurgovi, který většinou pacientkám nalhával, že trpí rakovinou a následně jim kvůli tomu prováděl zbytečné operace, z nichž často finančně těžil. O rozsudku ve středu informoval server deníku The Daily Telegraph. Devětapadesátiletému Ianu Patersonovi hrozilo až doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Ian Paterson

Článek

Soud uznal chirurga vinného už koncem dubna. Paterson byl shledán vinným v 17 bodech obžaloby vztahujících se k deseti jeho pacientům. Podle médií však bylo poškozených mnohem víc.

„Těžil jste z obav svých pacientů bez ohledu na to, jaké to pro ně bude mít dlouhodobé dopady. Úmyslně jste využil svého šarmu a charisma, abyste se svými pacienty manipuloval,“ prohlásil před vynesením rozsudku soudce Jeremy Baker.

Paterson většině pacientek lhal, že trpí rakovinou, anebo jejich diagnózu zveličil, a následně jim doporučil zbytečné operační zákroky jako mastektomie prsou, tedy chirurgické odstranění prsní mléčné žlázy, jež se až na výjimky odstraňuje i s prsním dvorcem a bradavkou.

Soud shledal Patersonovy důvody obskurními. Některé chirurgovy oběti tvrdí, že si hrál na boha, jiní poukazují na to, že lačnil po penězích. Lékař podle BBC kromě luxusního domu v Birminghamu vlastní několik dalších nemovitostí v Cardiffu a Manchesteru a letní dům má také v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám