Hlavní obsah

Macron má našlápnuto i k ovládnutí parlamentu, socialisté jsou na dně

– Paříž

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron má šanci ovládnout i parlament. Jeho strana Republika na pochodu by nyní dostala necelou třetinu všech hlasů, vyplynulo z průzkumu agentury Odoxa pro rozhlasovou stanici France Inter a magazín L’Express. Naopak vítěz minulých voleb, socialistická strana, se propadl na dno. První kolo parlamentních voleb se uskuteční za dva týdny.

Foto: Christian Hartmann/File Photo, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Zatímco Macronovu stranu by nyní volilo 29 procent hlasů, konkurenční Národní frontě by dalo hlas 17 procent voličů a republikánům 15 procent. Významně by zabodovala krajní levice Vzpurná Francie Jena-Luka Mélenchona.

Naopak pád na dno prožívají socialisté, kteří ve volbách před pěti lety získali bezmála 30 procent hlasů a stali se vítězi. Nyní jim průzkum přisuzuje pouze pětiprocentní podporu.

Pro Macrona jsou průběžné výsledky dobrou zprávou, bez podpory v Národním shromáždění totiž nemůže prezident prosadit plánované reformy trhu práce a důchodového systému.

Reklama

Související články

Macron se ujal prezidentské funkce

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron se ujal úřadu. Nahradil Françoise Hollanda. Macron je nejmladším prezidentem páté republiky - je mu teprve 39 let.

Francouzský prezident představil svou vládu

Francouzský prezident Emmanuel Macron představil ve středu nový kabinet. Cílem vlády ministerského předsedy Édouarda Philippea bude překonat propast mezi...

Výběr článků

Načítám