Hlavní obsah

Nové ruské dopravní letadlo MS-21 má za sebou první zkušební let

– Moskva

Nový ruský dopravní letoun pro krátké a střední tratě MS-21, se kterým ruský letecký průmysl spojuje své naděje na návrat na světový trh, uskutečnil v neděli svůj první zkušební let z letiště výrobního závodu Irkut. Oznámila to ruská média s odvoláním na množství očitých svědectví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové testovali svůj nový dopravní letoun MS-21Video: Reuters

 
Článek

Výrobce posléze první let oficiálně potvrdil s tím, že trval 30 minut, letadlo dosáhlo výše 1000 metrů a rychlosti 300 kilometrů za hodinu. Součástí letu bylo i přiblížení na přistání s opětovným vystoupáním do výšky.

„Všechny úkoly jsme splnili, let proběhl v pořádku, nezaznamenali jsme žádné překážky pro pokračování zkoušek,” uvedl zkušební pilot Oleg Kononěnko. „Vše fungovalo bez poruch,” dodal jeho kolega Roman Taskajev. K prvnímu letu pogratuloval prezident Vladimir Putin.

Foto: Reuters

Letoun vystoupal do výšky 1000 metrů.

Irkut podle agentury Interfax plánuje od roku 2020 vyrábět 20 letounů MS-21 ročně a během tří let tuto výrobu zvýšit až na 70 strojů za rok.

Vyrábět se má ve variantách MS-21-200 pro 150 cestujících, MS-21-300 pro 180 pasažérů a MS-21-400 pro více než 200 cestujících.

Zájem projevují jak ruské, tak zahraniční společnosti, předběžně je již objednáno 185 strojů. Předpokládalo se, že zákazníci první stroje dostanou příští rok, vývoj ale nabral zpoždění.

Konkurentem ruskému stroji budou nejen letouny Boeing 737 MAX či Airbus 320neo, ale i čínský Comac C919, který poprvé vzlétl 5. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám