Hlavní obsah

Putin a Trump se chtějí sejít v červnu v Hamburku

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem, potvrdil Kreml. Prezidenti hovořili o koordinaci boje s terorismem, o situaci na Korejském poloostrově a o Sýrii. Oba se vyslovili pro uspořádání první vzájemné schůzky v červnu v Hamburku. Bílý dům označil jednání státníků za „velmi dobré”.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump hovoří se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Článek

"Vladimir Putin a Donald Trump se vyslovili pro pokračování telefonických kontaktů a rovněž podpořili uspořádání osobní schůzky v souvislosti se summitem skupiny G20, který se uskuteční 7. a 8. června v Hamburku. Telefonický rozhovor byl věcný a konstruktivní," uvádí se v oficiální zprávě Kremlu.

Putin a Trump hovořili rovněž o významu "koordinace akcí Ruska a USA v boji s terorismem v kontextu syrské krize", citovala ze zprávy Kremlu agentura TASS. Moskva a Washington budou aktivizovat dialog svých ministerstev zahraničí v zájmu pevnějšího příměří na syrském bojišti.

Podle Bílého domu se státníci shodli, že "všechny strany (syrského konfliktu) musejí udělat vše pro to, aby se násilí zastavilo". Projednali možnost vytvoření takzvaných bezpečných zón v Sýrii, které by měly napomoci dosažení pevného míru.

Ruský prezident podle TASS svého amerického kolegu vyzval "ke zdrženlivosti a ke snížení úrovně napětí na Korejském poloostrově". Oba státníci se dohodli na spolupráci s cílem urovnat severokorejský problém "diplomaticky a komplexně". Od lednové inaugurace nového prezidenta USA spolu Trump a Putin telefonicky hovořili už potřetí.

Reklama

Výběr článků

Načítám