Hlavní obsah

Merkelová s Putinem probrali v Soči krizi na Ukrajině i válku v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

Krize na východě Ukrajiny se musí vyřešit mírovou cestou, a to splněním všech podmínek vyplývajících z minských dohod, uvedl v úterý ruský prezident Vladimir Putin po dvouhodinovém jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v ruském černomořském letovisku Soči. Podle Merkelové je pro mír na Ukrajině klíčové udržení klidu zbraní.

Foto: Yuri Kochetkov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová před jednáním v Soči

Článek

„Musíme zabránit další eskalaci násilí. Samozřejmě nemůžeme být spokojeni s výsledky, ale musíme zabránit mnohem horší situaci,“ uvedla Merkelová. Pro ni je cílem „dosáhnout takového bodu v zavádění dohod z Minsku, ve kterém budeme moci uvolnit sankce Evropské unie proti Rusku“.

Oba státníci hovořili i o situaci v Sýrii, která podle nich musí být rovněž vyřešena diplomatickou cestou. Putin poznamenal, že se s Merkelovou shodl na nutnosti vést mírové rozhovory aktivnějším způsobem. Ruský prezident se v této souvislosti vyjádřil také k dubnovému chemickému útoku na syrské město Chán Šajchún, ze kterého Západ viní režim syrského prezidenta Bašára Asada. Moskva, která je Asadovým spojencem, závěry západních států odmítla.

Putin použití chemického arzenálu opět odsoudil, zároveň ale vyzval k důkladnému prošetření incidentu a následnému potrestání viníků. Dodal, že trest nesmí přijít dříve, než bude důkladně známo, kdo odpovědnost za útok nese.

Během tiskové konference položila německá novinářka Putinovi otázku týkající se počítačového útoku a možnému ruskému ovlivňování prezidentských voleb ve Spojených státech. „Nezasahujeme do politických procesů v jiných zemích,“ odmítl Putin zásahy do volební kampaně s tím, že Rusko o ovlivňování vlastní politiky ze zahraničí nestojí. „Příklad Spojených států, kde mělo Rusko ovlivnit prezidentské volby, jsou jen nepodložené fámy,“ dodal Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám