Hlavní obsah

Povodně na Slovensku mají tři oběti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Tři lidé přišli na severu Slovenska o život při povodních, ačkoliv po pátečních vytrvalých deštích se v sobotu začala situace postupně uklidňovat.

Foto: Policie SR

Vysoká voda na severu Slovenska

Článek

První obětí se stal šedesátiletý muž z obce Ochodnica v okresu Kysucké Nové Mesto. Společně s 41letým mužem chtěl v pátek večer projet automobilem přes místní potok. Terénní vůz Suzuki Samurai však strhla voda. Mladší muž dokázal z vozu vyskočit a zachytil se stromu u břehu. Starší muž takové štěstí neměl.

„Jeho tělo našli v sobotu dopoledne,“ uvedla televize TA3. „Podchlazeného 41letého muže převezli se zraněním do nemocnice ve městě Čadca,“ řekl mluvčí záchranářů Boris Chmel.

V sobotu pak mluvčí žilinské policie Radko Moravčík potvrdil, že v místním potoce v obci Hvozdnica v okresu Bytča našli tělo 56letého muže bez známek života.

Třetí obětí se stal muž z Polska, který se skupinou kamarádů nedbal nebezpečí a vydali se na raftu na rozvodněný Váh. Pětačtyřicetiletému muži se tento nápad stal osudným. Vypadl z člunu a jeho tělo našli záchranáři u Liptovského hrádku.

Foto: Policie SR, .

Záplavy na severu Slovenska.

Povodňová situace byla v pátek nejhorší v okresech Žilina, Čadca a Liptovský Mikuláš.

„V Žilinském kraji jsme absolvovali přes padesát výjezdů. Jednalo se především o odstraňování spadlých stromů, vysvobození vozidel a posádek z rozvodněných toků, odčerpávání vody a stavbu protipovodňových zábran,“ řekla mluvčí hasičů Zuzana Farkasová. Do akce bylo nasazeno 97 hasičů s 35 kusy techniky a 226 dobrovolných hasičů s 53 kusy techniky.

Kritická byla situace především v Demänovské a Jánské dolině, kde voda zaplavila silnice. Hladina místního potoka v obci Liptovský Ján stoupla v pátek o 1,5 metru. V sobotu dopoledne byla Demänovská dolina stále nepřístupná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám