Hlavní obsah

Konec iluzí. Po brexitu nebudete mít stejná práva, varuje Brity Merkelová

Ve Velké Británii mají mnozí lidé o vystoupení z Evropské unie velké iluze, prohlásila ve čtvrtek ve Spolkovém sněmu německá kancléřka Angela Merkelová. Země po vystoupení z Unie ale nemůže a nebude mít stejná práva jako člen EU, varovala.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Jasné je, že třetí země (ve vztahu k EU), a tou Británie bude, nemůže a nebude mít stejná práva nebo dokonce lepší postavení než člen Evropské unie. Rovněž v tom má všech 27 zemí i evropské instituce jasno,” uvedla Merkelová.

Zdůraznila, že dohodu o budoucím vztahu Británie s Unií bude možné uzavřít, až budou uspokojivě vyřešeny všechny otázky spojené s britským odchodem. „Může to jít a půjde to jenom v tomto pořadí, a nikoli obráceně,” uvedla šéfka německé vlády.

„Čím rychleji bude britská vláda připravena ke konstruktivním řešením, tím dříve se můžeme zabývat jejím přáním už během vyjednávání o vystoupení jednat o budoucím vztahu Británie s Evropskou unií,” poznamenala. Bez pokroku ve vyjednávání o vystoupení nemá podle ní takový postup smysl. „Jinak by to byla ztráta času,“ dodala.

Británie dvouletý proces vystoupení z EU oficiálně zahájila koncem března. Ostatní země Unie dávají najevo, že budou o brexitu vyjednávat společně.

Reklama

Výběr článků

Načítám