Hlavní obsah

Rusové mají dost premiéra Medvěděva, nejraději by ho odvolali

– Moskva

Pětačtyřicet procent Rusů by podpořilo odvolání Dmitrije Medvěděva z funkce premiéra. Vyplývá to z průzkumu nestátní sociologické agentury Levada. Z pravidelných průzkumů vyplývá, že důvěra lidí k premiérovi neustále klesá. Vyčítají mu špatné výsledky vnitřní politiky, přispěl k tomu ale také dokument o mimořádném bohatství muže, který rád opakuje, že nejsou peníze.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

V dubnu plnou důvěru Medvěděvovi vyjádřila pouhá tři procenta Rusů, loni v květnu to přitom bylo 14 procent. Osmnáct procent dotázaných odpovědělo, že jsou rozhodně pro odvolání premiéra, 27 procent je ”spíše pro”. Setrvání premiéra ve funkci podpořilo v dubnu jen 33 procent respondentů.

Vůbec mu nevěří 19 procent oslovených, což je o pět procentních bodů více než před rokem. Příliš populární ale nebyl už v roce 2013, kdy ho podporovalo 12 procent lidí, nyní je to ale už jen osm.

Jeho popularita začala klesat, když loni na Krymu zopakoval svou slavnou frázi „nejsou peníze“. Jak ale uvedl sociolog Levady Stěpan Gončarov, kromě opadávajícího efektu sjednocení s Krymem k tomu přispívá růst domácích hospodářských problémů, ale také filmový dokument opozičního předáka Alexeje Navalného o premiérových vilách a jachtách, zamaskovaných pod dobročinnými fondy.

Výsledky průzkumu u Putina

Alexej Navalnyj Medvěděva v březnu obvinil ze zneužití úřadu a z obohacování se na úkor státu. Stovku měst pak zasáhla vlna protivládních protestů. Medvěděv obvinění označil za „naprosto lživá“. Protikorupční úřad FBK podle deníku Moskevský komsomolec ale dospěl k závěru, že premiér je spojen s nadacemi, na něž byly převedeny nemovitosti.

Výsledky průzkumu se podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova bude zabývat i prezident Vladimir Putin, je prý ale potřeba dalšího šetření. Peskov dodal, že ekonomická situace země je obtížná a vláda nese těžké břemeno.

Související téma:

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Obliba prezidenta Vladimira Putina zůstává přitom vysoká. V únoru i březnu si jej pochvalovalo přes 80 procent lidí. Premiéra v žebříčku popularity v dubnu předstihli i ministři obrany a zahraničí Sergej Šojgu a Sergej Lavrov nebo vůdci nacionalistů a komunistů Vladimir Žirinovskij a Gennadij Zjuganov.

Reklama

Výběr článků

Načítám