Hlavní obsah

Evropská komise zahájila s Maďarskem řízení kvůli zákonu o vysokých školách

– Brusel

Evropská komise zahájila s Maďarskem kvůli jeho novému zákonu o vysokých školách řízení, které může skončit až před unijním soudem. Novinářům to po středečním jednání Komise řekl její místopředseda Valdis Dombrovskis. Podle názoru Komise není maďarský zákon v souladu s unijními pravidly a svobodami.

Foto: MTI

Proti novele vysokoškolského zákona se v Maďarsku vzedmuly protesty.

Článek

Zákon, vůči kterému se v samotném Maďarsku zvedly protesty, je často vnímaný jako snaha vlády premiéra Viktora Orbána zlikvidovat v Budapešti působící Středoevropskou univerzitu (CEU) financovanou americkým miliardářem Georgem Sorosem.

Podle názoru Komise, která v tomto smyslu poslala do Budapešti formální žádost o vysvětlení, není maďarský zákon v souladu se základními tržními svobodami Unie, především se svobodou nabízet a zakládat služby a také s akademickými svobodami a právem na vzdělávání. Porušuje podle Komise také právní závazky EU týkající se mezinárodního obchodního práva.

Na odpověď mají měsíc

Závěry Komise představí ve středu odpoledne v Evropském parlamentu první místopředseda Komise Frans Timmermans. Plánováno je také vystoupení maďarského premiéra Viktora Orbána.

Žádost o vysvětlení je prvním stupněm standardního postupu Komise v případech, že zjistí nesoulad určité právní normy některé z členských zemí EU s unijním právem. Maďarsko má nyní měsíc na odpověď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám