Hlavní obsah

Británie připouští platby do rozpočtu EU i po brexitu

– Londýn

Británie je ochotna přispět do rozpočtu Evropské unie i po svém vystoupení. K tomu dojde v březnu 2019, avšak nynější sedmileté rozpočtové období doběhne až v následujícím roce, takže bezprostředně hrozí velký deficit. Londýn však za takový případný ústupek požaduje ústupky na straně evropských vyjednavačů. Konzervativnímu listu The Daily Telegraph to řekli nejmenovaní zástupci britské vlády.

Foto: ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová s manželem Philipem

Článek

Londýn by podle zprávy mohl po svém odchodu z Unie zaplatit okolo 17 miliard eur (455 miliard korun). „Platby až do konce tohoto období bychom mohli nabídnout. Pomohlo by to vyřešit velký krátkodobý problém v jejich rozpočtu,“ připustil jeden ze zdrojů obeznámený s průběhem přípravných rozhovorů před vyjednáváním, které zřejmě začne až po předčasných volbách v Británii ohlášených na 8. června.

Londýn by ale za to „výměnou“ očekával „rozumnou“ nabídku ze strany EU na dohodu pro přechodné období, jež britská premiérka Theresa Mayová označuje jako „implementační fázi“.

Jak Británie, tak EU připouštějí, že po brexitu, jenž nastane nejpozději s doběhnutím dvouleté lhůty stanovené článkem 50 smlouvy o Evropské unii, tedy v březnu 2019, to potrvá asi dva další roky, než se vyjasní a změní stovky podrobností.

Britský ministr pro vyjednávání o brexitu David Davis už dříve nevyloučil, že by Británie mohla dál EU platit za přístup na jednotný evropský trh. Ten by podle britské vlády měla garantovat nová dohoda o volném obchodu.

Anketa

Měla by podle vás Británie platit příspěvky EU až do konce rozpočtového období, ačkoliv vystoupí o rok dřív?
Ano
42,8 %
Ne
57,2 %
Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám