Hlavní obsah

Francouzské prezidentské volby začaly na zámořských územích, odhady jsou těsné

Aktualizováno

V zámořských oblastech začaly francouzské prezidentské volby, které v kontinentální Francii proběhnou v neděli. Výsledky posledních průzkumů potvrzují minimální rozdíly mezi čtyřmi hlavními kandidáty. Podle informace agentury AFP je rozdíl mezi prvním a posledním z favorizované čtveřice jen kolem pěti procent.

Foto: ESO travel

Martinik

Článek

Hlasování začalo nejdřív na malém souostroví Saint Pierre a Miquelon při východokanadském pobřeží. Později se k hlasování postupně připojili hlasující na Guadeloupu, na Martiniku v Karibském moři, ve Francouzské Guyaně či na francouzských konzulátech na americkém kontinentu. Volební účast byla v zámoří průměrná a nevybočovala z rámce předchozích voleb.

V samotné pevninské Francii se s pátečním uzavřením předvolební kampaně omezila politická aktivita na minimum. Na pařížském náměstí Republiky se nicméně odpoledne uskutečnila demonstrace zhruba 2000 lidí, kterou svolalo na 70 různých levicových skupin. Jejich cílem bylo připomenout, že příští prezident by měl přihlížet potřebám sociálně chudších vrstev obyvatelstva.

Centrista Emmanuel Macron by měl v neděli podle průzkumů získat 23 až 24,5 procenta hlasů. Druhá Marine Le Penová 22 až 23 procent a třetí pravicový kandidát François Fillon 19 až 21 procent. Na čtvrtém místě je reprezentant levice Jean-Luc Mélenchon s podporou 18 až 19,5 procenta hlasů.

Francouzské úřady chystají na neděli přísná bezpečnostní opatření. Na klidný průběh voleb v 67 000 volebních místnostech bude dohlížet kolem 50 000 policistů a 7000 vojáků. Podle úřadů budou na bezpečnostně rizikovějších místech členové volebních komisí vybaveni mobilními kontakty na nejbližší policejní oddělení. Leckde jsou přítomné i policejní a vojenské hlídky vybavené automatickými puškami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám