Hlavní obsah

Freiberg vystavil Merkelové účet za migranty, dělá to téměř 20 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Freiberg

Saský Freiberg poslal kancléřce Angele Merkelové účet za integraci uprchlíků. Město podle primátora tímto způsobem upozorňuje na vysoké náklady obcí, které se musejí o migranty starat. Primátor Sven Krüger z SPD požaduje po Merkelové 736 200 eur (19,6 miliónu korun). Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Kancléřka vícekrát slíbila, že na financování uprchlické krize nebudou zvýšeny daně ani dluhy a že na obecní rozpočty nedopadne dodatečná zátěž. Právě to jí chci připomenout,” řekl sociálnědemokratický primátor na adresu předsedkyně vlády z Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Cílem účtu za integraci migrantů je podle něj také vyvolat o problému otevřenou diskusi. Krüger tvrdí, že požadovaná částka jsou výdaje, které město loni vynaložilo na integraci 1700 uprchlíků.

„Nejde mi jen o Freiberg nebo hlavně o peníze, ale zvláště o to, aby se konečně vedla upřímná a veřejná debata o tomto vysokém zatížení obcí,” dodal.

Migranti tvoří čtyři procenta obyvatel města

Freiberg patří k německým městům, která přijala nejvíce uprchlíků. „U nás teď žije 1700 žadatelů o azyl a uznaných uprchlíků – to odpovídá čtyřprocentnímu podílu na našem počtu obyvatel. V celostátním průměru je to jen asi jedno procento,” uvedl Krüger.

Freiberg jedná o svých nákladech i se saskou zemskou vládou. Setkání v této věci je plánováno na konec tohoto měsíce, sdělil mluvčí drážďanského úřadu premiéra východoněmecké spolkové země Sasko.

Do Německa za poslední dva roky přišlo téměř 1,2 miliónu žadatelů o azyl, které si jednotlivé spolkové země rozdělily podle svého počtu obyvatel a ekonomické výkonnosti. Kritici kdysi vstřícné imigrační politiky Merkelové se obávají, že za těmito lidmi mohou v dalších letech dorazit i statisíce členů jejich rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám