Hlavní obsah

Tisíce Maďarů opět v ulicích, žádají svobodu vzdělání

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

V centru Budapešti se v neděli konala demonstrace na podporu vzdělání a proti zákonu, který znemožňuje fungování Středoevropské univerzity (CEU) v maďarském hlavním městě. Podle odhadů organizátorů se protestu zúčastnily desetitisíce lidí.

Foto: MTI

Transparent v čele průvodu s heslem Proč se bojíte vzdělání?

Článek

„Chceme přesvědčit prezidenta Jánose Ádera, aby zákon nepodepsal a poslal ho přímo k ústavnímu soudu,“ řekl serveru hvg.hu jeden z organizátorů demonstrace. Hlava státu by měla zákon podepsat v pondělí.

Foto: MTI

Protestující dorazili před parlament.

V rukou účastníků akce se objevily transparenty jako „Ne CEU je potřeba zavřít, ale Orbána“, „Zastavme diktaturu“ nebo „Zachraňme svobodu“. Tisíce lidí se odpoledne přesunuly z dunajského nábřeží na budínské straně před budovu parlamentu na Kossuthově náměstí.

Po oficiálním ukončení akce se část demonstrantů pokusila dostat do parlamentu a vyvěsit na budovu vlajku Evropské unie. Policie jim v tom zabránila. U parlamentu byla připravena i jednotka těžkooděnců, kteří však nakonec nezasáhli. 

Foto: MTI

Policisté chrání budovu maďarského parlamentu.

Maďarský parlament v úterý schválil novelu vysokoškolského zákona, která v praxi znemožní další fungování CEU v Budapešti. Podle novely může zahraniční univerzita působit v Maďarsku pouze na základě mezistátní dohody. Univerzity, které tuto podmínku nesplní, nemohou od prvního ledna 2018 přijímat nové studenty. CEU je zaregistrovaná ve Spojených státech a o jejím působení v Maďarsku není podepsaná žádná mezistátní smlouva.

Středoevropskou univerzitu založil v roce 1991 americký miliardář maďarského původu George Soros s úmyslem pomáhat regionu s přechodem od komunistické diktatury k demokracii. Studují zde občané desítek zemí a školu absolvovala řada politiků, akademiků a představitelů kultury.

Soros prý vyvolal uprchlickou vlnu

Podle kritiků je novela součástí útoků na Sorose ze strany maďarských vládních politiků. Orbán delší dobu vyčítá Sorosovi, že se snaží ovlivňovat maďarskou politiku.

Maďarští vládní politici obviňují Sorose dokonce z toho, že vyvolal uprchlickou vlnu, aby zničila evropské národní státy. Kritizují, že v zemi finančně podporuje občanskou sféru, která je k Orbánově kabinetu kritická. Premiér tvrdí, že „Sorosovi žoldnéři“ se snaží svrhnout demokratickou maďarskou vládu.

Paradoxně to byl právě Orbán, který v letech 1989 až 1990 studoval na Oxfordu za podpory stipendia ze Sorosovy nadace.

Reklama

Výběr článků

Načítám