Hlavní obsah

Češka skončila v Tatrách pod lavinou, podařilo se ji zachránit

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V sobotu spadly ve Vysokých Tatrách dvě laviny. Pod jednou z nich skončila i 33letá česká skialpinistka, kterou se však podařilo zachránit.

Foto: HZS

Češka skončila v Tatrách pod lavinou, podařilo se ji zachránit.

Článek

Web Horské záchranné služby (HZS) informoval, že první lavina spadla odpoledne za Jezernou stěnou a strhla jednu osobu. Padesátiletý polský skialpinista naštěstí aktivoval ABS batoh. Lavina ho nezasypala úplně, ale utrpěl zranění nohy.

Na pomoc mu vyrazil chatař z Téryho chaty s několika dobrovolníky. Poláka na místě ošetřili a na saních odvezli k Zamkovského chatě, kam mezitím dorazili horští záchranáři. Ti zraněného Poláka transportovali dál na Hrebienok, odkud ho terénním vozidlem odvezli k domu horském služby.

Češku vyhrabali dobrovolníci

Druhá lavina spadla pod Východní Železnou bránu. Svědci oznámili horské službě, že pod lavinou je jedna osoba. Na místo vyrazili horští záchranáři ze Starého Smokovce. Vrtulník nemohl vzlétnout kvůli nepříznivému počasí. Dobrovolníkům se naštěstí podařilo z laviny vyhrabat 33letou českou skialpinistku, než dorazili horští záchranáři.

Žena byla při vědomí, ale utrpěla blíže nespecifikované zranění. Po ošetření na místě byla horskými záchranáři transportovaná k Hotelu Popradské pleso a dál terénním vozidlem k zastávce Tatranské elektrické železnice Popradské pleso, kde si zraněnou skialpinistku převzala posádka rychlé zdravotní péče.

Horská záchranná služba upozorňuje návštěvníky Vysokých Tater, že v horách nadále trvá zvýšené lavinové nebezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám