Hlavní obsah

Rozhodl jsem se dojet na stanici, řekl strojvůdce z Petrohradu. Zachránil tím mnoho životů

Novinky, aš, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Strojvůdce petrohradského metra Aleksandr Kaverin popsal v úterý agentuře TASS okamžiky po výbuchu, kdy se rozhodl podle instrukcí dojet do stanice. Podle ředitele dopravního podniku zachránil mnoho životů.

Foto: Reuters

Strojvůdce petrohradského metra Alexander Kaverin

Článek

„Ozvala se rána a objevil se dým. Spojil jsem se s dispečerem a informoval jsem ho o situaci. V tu chvíli mi začaly přicházet zprávy po lince cestující–strojvedoucí. Současně hovořili ze všech vagónů, což jsem také řekl dispečerovi, a rozhodl jsem se jednat v souladu s instrukcemi pro takové případy, které byly speciálně připraveny,“ řekl Kaverin.

Strojvůdce vysvětlil, co udělal: „Rozhodl jsem se dojet na stanici bez meškání. Co se stalo, jsme pochopili až poté, co souprava zastavila.“

Foto: www.vk.com/spb_today, ČTK/AP

Vlak metra poničený výbuchem

Podle ředitele petrohradského metra Vladimira Garjunina strojvůdce svým postupem zachránil životy mnoha dalších cestujících: „Tento člověk v pravou chvíli přijal jediné správné řešení – podle instrukcí dojet se soupravou do stanice.“

„Opravdu máme takové nařízení,“ dodal na vysvětlenou. Strojvůdcův výkon ocenil, protože se lidé v extrémních situacích dopouštějí chyb.

Ocenil i cestující, neboť nepropadli panice a operativně začali pomáhat obětem spolu se zaměstnanci metra.

Atentát si vyžádal 14 obětí a přes šedesát zraněných. Hlavním podezřelým je mladý Kyrgyz. [celá zpráva]

Pražské metro se k bezpečnosti nechce vyjadřovat

Zda platí podobná nařízení pro strojvedoucí i v pražském metru, odmítl Novinkám dopravní podnik sdělit. „Na dotazy, které jste poslali, nebudeme reagovat,“ napsala mluvčí Dopravního podniku Alena Řehková.

Odpověď doplnila obvyklými floskulemi: „Bezpečnost pražského metra je zajištěna standardním způsobem. Dlouhodobě preferujeme tzv. bdělost a ostražitost, naši dozorčí a provozní pracovníci jsou pravidelně poučováni před výkonem služby. Běžná je spolupráce s bezpečnostními orgány, tedy s PČR a MP Praha. Obdobně právě teď zabezpečujeme instruktáže pracovníků bezpečnostních agentur, a to nejen v metru.“ Zmínila i koše odolné explozím a dodala, že „další vylepšení bezpečnostní situace v metru právě v těchto dnech posuzuje pracovní skupina ministerstva vnitra.“ Jejími členy jsou i pracovníci DPP – bezpečnostního úseku.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám