Hlavní obsah

V Petrohradě útočil mladík z Kyrgyzstánu, tvrdí úřady

Moskva
Aktualizováno

Bombu v petrohradském metru v pondělí zřejmě odpálil muž z Kyrgyzstánu. Agentuře Interfax to potvrdily kyrgyzské úřady. Ruské ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo, že počet obětí pondělního teroristického útoku vzrostl na čtrnáct.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těsně po výbuchu se lidé snažili dostat ze zničeného metraVideo: Reuters

 
Článek

Že v petrohradském metru mohl útočit člověk z Kyrgyzstánu, potvrdil ruské agentuře Interfax nejmenovaný pracovník kyrgyzského Státního výboru národní bezpečnostní služby (GKNB).

„Možným vykonavatelem teroristického činu se podle předběžných zjištění jeví člověk narozený v Oši v roce 1995, v současné době občan Ruska Akbaržon Džalilov,“ uvedl zdroj.

Ten Interfaxu dále sdělil, že „příslušné struktury v Oši prověřují všechny informace vztahující se k případnému pachateli teroristického činu v Petrohradu, příslušný úřad objasňuje všechna svědectví s ním spojená, kdy odjel z Kazachstánu do Ruské federace, rodinné vazby...“

I další představitel GKNB Rachat Sulajmanov Interfaxu potvrdil, že pachatelem útoku zřejmě člověk narozený v Kyrgyzstánu, nyní občan Ruska.

Už předtím některá ruská média uvedla, že útočil 22letý muž z Kyrgyzstánu, který měl ruské občanství a ruský pas.

Agentura AFP informovala, že v metru útočil sebevražedný atentátník, nelze však zřejmě vyloučit ani jiné varianty. Existuje hypotéza, že útočník není mezi mrtvými. Kyrgyzské velvyslanectví ostatně uvedlo, že žádný Kyrgyz mezi oběťmi není.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K místu neštěstí v Petrohradě nosí lidé květiny, památku obětí uctil i prezident PutinVideo: Reuters

Média v souvislosti s výbuchem v pondělí zveřejnila podobu domnělého pachatele, který je však zřejmě nevinný — sám se přihlásil úřadům. Později se objevila nová fotografie s jiným podezřelým. Mladík středoasijského vzezření s brýlemi na očích měl na sobě červenou bundu a na zádech batoh. Zatím však nebylo potvrzeno, že to je muž, který se odpálil v soupravě metra.

Podezřelý muž

Počet obětí stoupl 

Ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová v úterý oznámila, že počet obětí pondělního teroristického útoku vzrostl. „Dnes je možné oznámil smrt 14 lidi, jedenáct zemřelo na místě incidentu a tři skonali v důsledku zranění neslučitelných s životem,“ řekla.

Podle ní je nadále hospitalizováno 49 zraněných, 13 bylo propuštěno do domácího léčení.

Úřady krátce před pondělním výbuchem našly jinde v metru druhou nastraženou nálož. Podle ruských médií byla podomácku vyrobená výbušnina zakamuflovaná tak, aby vypadala jako hasicí přístroj. Uvnitř byly kovové kuličky kvůli ničivějšímu účinku.

Útoky v ruském metru
6. února 2004 - 41 obětí
- Sebevražedný atentátník způsobil výbuch v moskevském metru mezi stanicemi Paveleckaja a Avtozavodskaja; zahynulo 41 lidí včetně atentátníka a 120 bylo zraněno.
31. srpna 2004 - 11 obětí
- V centru Moskvy v blízkosti stanice metra Rižskaja sebevražedná atentátnice odpálila nálož, která zabila 11 lidí včetně ní a více než 50 dalších osob zranila.
29. března 2010 - 40 obětí
- Sebevražedné atentátnice odpálily trhaviny v moskevském metru: 40 mrtvých a 100 zraněných.
3. dubna 2017 - 14 obětí
- Třináct lidí zabil sebevražedný atentátník z Kyrgyzstánu v petrohradském metru. Odpálil se ve vagónu metra za jízdy. Ještě před tím nastražil další nálož jinde v metru, ale tu se podařilo včas odhalit a zlikvidovat.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Muž z kamer v Petrohradě neútočil

Ruská policie podezírá z pondělního pumového útoku v Petrohradě sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty. Napsala to...

Výběr článků

Načítám