Hlavní obsah

Severské země Evropy řeší vztahy s Ruskem na vlastní pěst. Přes Arktidu

– Archangelsk

Vztahy mezi Ruskem a EU jsou od ruské anexe Krymu v roce 2014 na bodu mrazu. Brusel kvůli obsazení do té doby ukrajinského poloostrova uvalil na Rusko ekonomické sankce a Moskva reagovala obdobným způsobem. Norsku, Finsku, Dánsku a Islandu ale spor mezi Moskvou a Bruselem nebrání v tom, aby s Rusy jednaly na vlastní pěst na arktické konferenci v ruském Archangelsku.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Dánsko má dvojí přístup. Zatímco zůstáváme tvrdí a neochvějní v tématech, jako je Krym, kde Rusko jednoznačně porušuje pravidla, v dalších oblastech pokračujeme v dialogu,“ řekl serveru EU Observer dánský ministr zahraničí Anders Samuelsen.

A s podobným poselstvím přiletěli na konferenci do ruského Archangelsku také šéfové finské, norské a islandské diplomacie. Švédský ministr zahraničí se akce, jejíž hlavní hvězdou bude ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin, nezúčastní jen proto, že je nemocný.

Jeden za všechny, všichni za sebe

Účelem konference je podle organizátorů „diskuse nad současnými tématy souvisejícími se socioekonomickým vývojem arktického regionu a společného objevování potenciálu tamních přírodních zdrojů”. Ministři zahraničí států Evropské unie podle serveru EU Observer své postoje konzultovali, přímo na místě ale údajně vystupují každý za svou zemi.

„Arktický region je pro Rusko velmi důležitý a my souhlasíme s tím, že by měl být tento region oblastí bez napětí a (naopak) spolupráce,“ vysvětlil dánský postoj jeho ministr zahraničí Samuelsen.

Norský ministr zahraničí Boerge Brende si pochvaloval, že arktické země včetně Ruska „našly znamenitý způsob spolupráce”. Jmenovitě zmínil spolupráci a koordinaci s Ruskem v oblasti Barentsova moře.

Konference se účastní 1500 politiků, byznysmenů a dalších hostů. Převážnou většinu z nich tvoří Rusové. Přiletět by měl také finský prezident Sauli Niinitso.

Reklama

Výběr článků

Načítám