Hlavní obsah

Brexit byl zahájen, už není cesty zpět

– Brusel/Londýn • Aktualizováno

Stálý zástupce Spojeného království v EU Tim Barrow předal ve středu předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis britské premiérky, kterým se spouští článek 50 Lisabonské smlouvy. Na jeho základě země odejde z Evropské unie. Britská premiérka Theresa Mayová v britském parlamentu konstatovala, že už není cesty zpět.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Barrow dorazil do sídla Evropské rady kolem půl jedenácté. I když si mnozí novináři dělali legraci, že přijede v Mini Cooperu s Union Jackem, přicestoval černým jaguarem. Když předával dopis Tuskovi, mluvil s ním asi minutu.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Stálý zástupce Velké Británie v EU Tim Barrow vystupuje z jaguaru a přichází do sídla Evrospké rady s dopisem o odchodu Spojeného království z EU.

Dopis podepsala britská premiérka Theresa Mayová v úterý večer.[celá zpráva]

Foto: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová podepisuje dopis, jímž oznamuje odchod Spojeného království z EU.

Po předání dopisu promluvila ve středu premiérka k britským poslancům. Kancelář na Downing Street, kde se na hodinu sešla vláda, opustila krátce po poledni SELČ a zamířila do Westminsterského paláce, kde odpovídala na dotazy poslanců.

Po rozpravě s poslanci britská premiérka poslancům formálně oznámila, že spustila brexit: „Stálý zástupce Spojeného království Tim Barrow při Evropské unii předal na základě mého pověření předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis, v němž jsme oznámili, že vláda aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy. Velká Británie na základě přání svých občanů opouští Evropskou unii. Jedná se o historický moment. Budeme rozhodovat o vlastní budoucnosti,“ oznámila ve středu po 13:30 poslancům britská premiérka Theresa Mayová. Dodala, že už není cesty zpět.

Foto: ČTK/AP

Předseda Evropské rady Donald Tusk s dopisem od britské premiérky Theresy Mayové, oznamujícím odchod Velké Británie z EU.

Mayová uvedla, že rozhodnutí bylo těžké: „Volili jsme mezi tím říci, že úkol je příliš velký“ a tím „můžeme se dívat vpřed s optimismem a nadějí a pokračující silou britského ducha.“ „Vybrala jsem si víru v Británii. Naše nejlepší dny jsou před námi,“ řekla premiérka.

Mayová v parlamentu uvedla, že má plán na nové zvláštní partnerství s Evropskou unií. Chce nový, speciální a hluboký vztah s Bruselem. Dodala, že odchod z EU neznamená „odmítnutí hodnot přátel Evropanů - budeme spolehlivými partnery, ochotnými spojenci a blízkými přáteli”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci setrvání v EU demonstrovali před Westminsterským palácem v LondýněVideo: Reuters

Mayová slíbila že při jednáních s EU „bude zastupovat každou osobu v celé Velké Británii”, a to včetně lidí, kteří jsou ze zemí EU a žijí ve Spojeném království. „Mým pevným odhodláním je dosáhnout dobré dohody pro každou osobu v této zemi,” prohlásila k jednání o brexitu. Podle ní jde o okamžik, kdy by země měla držet pohromadě.

Nebudu předstírat, že jsem dnes šťastný
Donald Tusk, předseda Evropské rady

Diskuse v parlamentu byla velmi vypjatá a Mayová čelila řadě nepříjemných otázek ze strany labouristů, kteří se ptali na finanční otázky, i ze strany Skotů. Skotská národní strana (SNP) byla velmi pobouřena, když ji Mayová omylem označila za nacionalistickou. Zástupce SNP ji obvinil ze lži, protože slíbila, že zajistí Skotsku, Walesu a Severnímu Irsku širokou dohodu ještě před spuštěním článku 50.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn, který v britském parlamentu vystoupil po Mayové, řekl, že jeho partaj respektuje rozhodnutí britského lidu vystoupit Evropské unie. Vláda ale podle musí brát ohled na všechny občany.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová opouští své sídlo na Downing Street a míří do parlamentu. V deskách má svůj projev.

Zůstáváme jednotní, prohlásil Tusk

„Nebudu předstírat, že jsem dnes šťastný. Už teď nám chybíte,” přiznal předseda Evropské rady Donald Tusk před novináři, poté, co dostal dopis od britské premiérky. „Brexit z nás učinil 27 států, které jsou ještě rozhodnější a jednotnější než kdykoliv dříve. Zůstaneme rozhodní a jednotní i v budoucnu i během našich složitých jednání,” slíbil předseda Evropské rady.

„Náš cíl je jasný: minimalizovat náklady pro občany a členské státy. Uděláme pro to všechno. Dosud se nic nezměnilo. Dokud Británie neopustí EU, budou tam platit pravidla Evropské unie,” dodal Tusk s tím, že bude Brusel hájit zájmy všech občanů.

Evropský parlament nebude vstřícný

List The Guardian ve středu zveřejnil návrh reakce Evropského parlamentu na krok Londýna, který připravil hlavní unijní vyjednávač pro brexit Michel Barnier. V jedenáctistránkovém textu je vůči Londýnu tvrdý, europoslanci podle listu mimo jiné uvádějí, že Británie v příštích dvou letech nezíská žádnou dohodu s EU o volném obchodu, a příslušné dohody by si měla vyjednat s jednotlivými zeměmi, dokud je ještě členem.

Případné přechodné období zmírňující dopady brexitu by nemělo trvat více než tři roky, uvádí rezoluce.

Rezoluce, o níž by poslanci měli hlasovat příští středu ve Štrasburku, je nezávazná. Evropský parlament ale může v roce 2019 vetovat jakoukoli dohodu unie s Londýnem.

Dlouhý odchod

Středečním oznámením, které je v souladu s dopředu avizovaným záměrem Británie spustit formální proces do konce března, začnou vyjednávání o podobě odchodu z EU, která by měla trvat dva roky, po dohodě obou stran je však lze prodloužit.

Ve čtvrtek by Británie měla zveřejnit příslušný zákon, který na jaře začne projednávat britská sněmovna. V pátek má Tusk oznámit rozvrh jednání. Ten by měly přijmout zbylé země EU na mimořádném summitu, jenž se uskuteční 29. dubna.

Reklama

Související články

Tusk svolal mimořádný summit EU o brexitu

Předseda Evropské rady Donald Tusk svolal na 29. dubna mimořádný summit lídrů členských států EU. Evropští představitelé na něm mají probírat další postup po...

Výběr článků

Načítám