Hlavní obsah

Europoslanci chystají druhou šanci pro Británii v EU. Londýn předeslal, že o ni nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Skupina poslanců Evropského parlamentu pracuje na rezoluci, která má dát Britům možnost zatáhnout za pomyslnou záchrannou brzdu. Chtějí jim dát příležitost zastavit proces vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Europoslanci to chtějí ostrovanům umožnit i poté, co britská premiérka Theresa Mayová ve středu aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy o vystoupení z EU.

Foto: Toby Melville, Reuters

Rozvod je nevratný, oznámil Londýn.

Článek

„Nechceme zavírat dveře před zdravým rozumem,“ řekl agentuře Reuters spolupředseda parlamentní frakce Zelení/Evropská svobodná aliance Philippe Lamberts, jenž se na návrhu rezoluce podílí.

Materiál, na jehož znění se teprve pracuje, počítá s tím, že by se setrváním Británie i po aktivaci článku 50 v EU musely souhlasit všechny ostatní členské země.

A předseda Evropské rady Donald Tusk se podle agentury Reuters nechal slyšet, že je přesvědčen, že by členské země souhlasily.

Problém je v tom, že Londýn jasně řekl, že je brexit neodvratný. Loni o něm v poměru 51,9 ku 48,1 procenta v referendu rozhodli britští občané a posvětil jej i parlament. Britská ministerská předsedkyně tak má plný mandát článek 50 aktivovat a nechala se slyšet, že další referendum nepřipustí. Není prý k němu důvod.

Mayová brexit oficiálně oznámí, odstartuje dvouleté přechodné období, kdy budou muset Londýn a Brusel vyjednat podmínky odchodu Spojeného království z Evropské unie – respektive vztahy, které mezi EU a Británií zavládnou po dni D.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám