Hlavní obsah

Maďarsko přitvrzuje. Migranti budou drženi pod zámkem na hranicích

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Od úterý platí v Maďarsku zpřísněný zákon, na jehož základě mohou migranti požádat o udělení azylu jen přímo na hranicích. Žádost o azyl mohou migranti podat v tzv. tranzitních zónách vybudovaných u obcí Tompa a Röszke na hranicích se Srbskem. Na vyřízení své žádosti musí migranti počkat v tranzitní zóně, kde budou zadržováni.

Foto: MTI

Dvojí bariéra na srbsko-maďarské hranici

Článek

„Na území Maďarska mohou vstoupit pouze ti, o nichž víme všechno a mají opravdu nárok na politický azyl,“ zdůraznil bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi.

„Nyní má každá kapacitu 50 lidí. Kapacita se postupně rozšíří na 200 až 250 osob,“ uvedla televize M1.

Do tranzitních zón budou v nejbližších dnech přemístěni i migranti, kteří se momentálně zdržují v uprchlických táborech ve vnitrozemí. Podle televize M1 jsou v současnosti v uprchlických táborech na území Maďarska asi tři stovky migrantů.

Foto: MTI

Ubytovací kapacity pro migranty

Uzavření táborů

Obyvatelé měst, v nichž jsou umístěny uprchlické tábory, se podle televize M1 těší, že dojde k jejich uzavření.

„Mají jinou kulturu a budeme rádi, když už nebudou chodit po městě,“ potvrdila obyvatelka města Vámosszabadi na severu Maďarska. Migranti se mohli volně pohybovat také ve městech Körmend a Kiskunhalas, kde jsou další uprchlické tábory. „Až odejdou, budeme se cítit bezpečněji,“ uvedla obyvatelka města Kiskunhalas.

Druhá bariéra

Kromě rozšíření tranzitních zón buduje Maďarsko i druhou linii hraniční bariéry. Ta má být dokončena do začátku května 2017. Druhá bariéra má ve výbavě tepelná čidla, kamery a tlampače, které na hranici upozorňují v angličtině, srbštině, arabštině, v jazycích urdu a farsí.

První linii bariéry postavilo Maďarsko na 175 kilometrů dlouhé hranici se Srbskem v době vrcholící migrační vlny v roce 2015. Mezi oběma liniemi bude vybudována zpevněná silnice, která umožní rychlejší pohyb vozidel policie a armády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám