Hlavní obsah

Masood byl hrozbou. A stejně proklouzl

ČTK, BBC, rm

Britské úřady čelí rostoucímu tlaku, aby vysvětlily, jak mohl Khalid Masood, pachatel vražedného teroristického útoku z minulého týdne, vyklouznout z bezpečnostní sítě. Od roku 2010 byl totiž v hledáčku tajné služby MI5.

Foto: Metropolitan Police/Handout , Reuters

Útočník z Londýna Khalid Masood

Článek

Tajná služba se o Masooda zajímala jednak kvůli návratu z dvou pobytů v Saúdské Arábii, ale podle deníku Daily Telegraph vyšlo také najevo, že měl velmi blízko k čtveřici agentů Al-Káidy, kteří plánovali úder na kasárna v Lutonu, na supermarket a na kancelář pravicových protimuslimských radikálů English Defence League.

Čtyři viníci – šéf skupiny Zahid Iqbal, Mohammed Sharfaraz Ahmed, Syed Hussein a Umar Arshad – byli v roce 2013 odsouzeni úhrnem na 44 let, Masood ale nebyl do vyšetřování zahrnut. Přitom podle odposlechů komunikoval i s Ahmedem, jenž na jedné nahrávce svému komplicovi vysvětluje, že pod branou kasáren zeje poměrně velký otvor a dálkově ovládané autíčko by mohlo s náloží do objektu projet. Útočník z Westminsterského mostu tehdy bydlel jen pár set metrů od vůdce buňky Zahida Iqbala.

„Masood se vždy pohyboval blízko teroristů. V Lutonu se zase přátelil s Iráčanem Taimourem Abdulwahabem, který se odpálil v autě ve Stockholmu a zranil dva lidi,“ píše Daily Telegraph.

Policie v pondělí prodloužila vyšetřovací vazbu 52letému saúdskoarabskému občanu z Birminghamu, jejž zatkla v souvislosti s Masoodovým útokem.

Jednou už chtěl někoho přejet

V noci na pondělí také zadrželi 30letého muže z Birminghamu, není ale jasné, zda mohl mít na akci podíl. Celkem bylo při raziích po Masoodově útoku zadrženo 12 lidí, deset z nich je ale už na svobodě.

Policie mezitím odhaluje další podobnosti o životě Khalida Masooda – například vyšlo najevo, že pobíral sociální podporu a v posledních letech vůbec nepracoval. Jeho druhá žena Farzana Isaqová, kterou si vzal coby čerstvý konvertita k islámu v roce 2004, mu utekla po pouhých třech měsících manželství. Příbuzným řekla, že se choval jako „manipulativní psychopat“ a páchal domácí násilí.

Podle listu Daily Mail se také ukázalo, že před pětadvaceti lety měl Masood konflikt s jistým člověkem kvůli autonehodě a že se pak pokusil účastníka kolize svým autem přejet. „Slyšel jsem, že do někoho najel s vozem. Ať byl, kde byl, lidé se ho trochu báli,“ řekl Nigel Gill, majitel supermarketu Spar v Northiamu, kde Masood kdysi bydlel.

Jak ochránit parlament

Poslanci Dolní sněmovny se nyní přou o způsob zabezpečení parlamentu. Některým se nelíbí plán na rozmístění ozbrojené stráže u vjezdů do komplexu, protože by to prý „zhoršilo atmosféru“. Tajné služby a policie však trvají na tom, že přímo u osudné brány Carriage Gate nebo v její těsné blízkosti musejí ozbrojenci napříště stát.

Na odtajněném videozáznamu je jasně vidět, jak ochranka zazmatkovala a jak během oživování smrtelně raněného policisty Keitha Palmera nechala bránu, kterou vběhl do areálu Masood, ještě několik dalších minut dokořán.

Vozidlo, kterým předtím vjel na chodník, se řítilo rychlostí 122 kilometrů v hodině, upřesnila včera policie. S autem předtím několikrát kolem parlamentu projel a zřejmě čekal na vhodný okamžik. Týž vůz kamery zachytily i o den dříve.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Semeništěm britského teroru je Birmingham

Birmingham je semeništěm britských islamistů. Podle tisícistránkové studie Společnosti Henryho Jacksona pocházelo odtud 39 z 269 lidí, které soudy v Británii...

Výběr článků

Načítám