Hlavní obsah

Srbsko nikdy nevstoupí do NATO, řekl premiér Vučić

– Bělehrad

Srbsko nikdy nebude členem Severoatlantické aliance ani jiného vojenského bloku, prohlásil v pátek srbský premiér Aleksandar Vučić při vzpomínkové akci k uctění památky obětí náletu NATO. Před osmnácti lety si nálet na most Grdelické soutěsky vyžádal téměř tři desítky obětí.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Srbský premiér Aleksandar Vučić

Článek

„Naší volbou je, že budeme se všemi spolupracovat, že budeme mít s NATO seriózní vztahy,” prohlásil Vučić podle televize B92 na shromáždění u mostu u Grdelické soutěsky, na němž se tragédie odehrála. Vzápětí hned ale dodal: „Nikdy nebudeme součástí této aliance, která zabíjela naše děti, ani žádné jiné aliance. Chtěli zničit a ponížit malé Srbsko a zabít jeho děti.”

Nálet na grdelický most z 24. března 1999 byl součástí leteckých úderů aliance, které trvaly 78 dní. Jejich cílem bylo přinutit Bělehrad k zastavení zásahu policie a armády v Kosovu proti ozbrojené vzpouře albánských separatistů, který se zvrhl v krvavou etnickou čistku provázenou zločiny.

Most byl terčem dvou po sobě následujících náletů ve chvíli, kdy po něm projížděl osobní vlak. O život tehdy přišlo 28 civilistů. Srbské oficiální údaje uvádějí, že operace NATO si vyžádala více než 2000 mrtvých. Západní média ale poukazují na to, že podle "nezávislých zdrojů" zahynulo kolem 800 lidí a většinou šlo o policisty nebo vojáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám