Hlavní obsah

Skandál v Polsku: nazí mladí lidé protestovali u brány koncentráku v Osvětimi

– Osvětim

Skupina mladých lidí v pátek zabila ovci a pak se svlékla do naha a připoutala se řetězy k bráně do bývalého nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi přímo pod nápisem Arbeit macht frei. Oznámilo to osvětimské muzeum na Twitteru. Okamžitě zakročila muzejní ochranka a zavolala policii, píše server deníku Gazeta Wyborcza s odvoláním na mluvčího osvětimského muzea Bartosze Bartyzela.

Foto: Gazeta Krakowska

Nazí lidé u brány nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Obrázek z webu Gazety Krakowské.

Článek

Agentura AFP s odvoláním na mluvčí místní policie Malgorzatu Jureckou napsala, že skupinu tvořilo 14 mužů a žen ve věku 20 až 27 let. Podle informací rozhlasové stanice RMF FM byly členy skupiny Bělorusové, Poláci a Němec. Údajně chtěli tímto způsobem protestovat proti válce na Ukrajině.

Místní televize uvedla, že si účastníci akci natáčeli s pomocí dronu.

Podle mluvčího muzea Bartosze Bartyzela muzeum podá na skupinu trestní oznámení: „Využívání osvětimské symboliky k jakýmkoliv manifestacím je hanebné.“ Mluvčí dodal, že incident se odehrál odpoledne a že muzeum je od té doby prozatím uzavřené.

„Takovýto incident je v Osvětimi naprosto bezprecedentní, nemám slov,” řekl v reakci AFP ředitel Státního muzea Auschwitz-Birkenau Piotr Cywiński.

Reklama

Výběr článků

Načítám