Hlavní obsah

Mohutný požár muničního skladu podle Ukrajinců způsobili separatisté s dronem. Jedna oběť

– Kyjev

Mohutný požár muničního skladu v Balakliji v ukrajinské Charkovské oblasti má první potvrzenou oběť. Pod troskami domu, který zasáhl dělostřelecký granát, zemřela 66letá žena. Další 54letou ženu zranila střepina granátu. Podle prokuratury sklad zapálila diverzní skupina, která k tomu použila dron.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční záběry z exploze muničního skladu na východě UkrajinyVideo: AP

 
Článek

„Požár vznikl v důsledku sabotáže ve skladu v Balakliji, kde jsou uloženy rakety a munice,“ řekl vojenský prokurátor Anatolij Matios. „Požár vedl k detonacím munice,“ dodal.

Podle Matiose je možné, že byl k sabotáži použit dron, protože jeden ze svědků slyšel před explozí jeho zvuk. Také ministr obrany Stepan Poltorak uvedl pro agenturu Interfax-Ukrajina, že „výbušná zařízení byla shozena z bezpilotního prostředku“.

Foto: Mapy.cz

Místo výbuchu v Balakliji

Vojenská prokuratura ale ještě nevyloučila, že na vině mohla být nedbalost. Separatisté vinu odmítají, i když ve skladu je munice využívána proti nim. Požár naopak přičítají vojenské nekompetentnosti Ukrajinců.

Podle agentury AFP jsou ale ukrajinské vojenské sklady, v nichž je munice mnohdy uložena jen s dodržením základních pravidel, často terčem proruských povstalců. [celá zpráva]

Foto: Mykhailo Andriiv, ČTK/AP

Kus střely zapíchnutý poblíž hořícího muničního skladu

Civilní oběť

Tělo ženy bylo nalezeno ve čtvrtek, řekl představitel úřadu pro mimořádné události Mykola Čečotkin: „Pozdě večer byla při prohlídce obytné čtvrti nalezena pod poškozenou konstrukcí domu mrtvá žena, narozená v roce 1951.“

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Požár v ukrajinském muničním skladu

Dodal, že poté, co vzplál požár v areálu muničního skladu na základně, kde bylo uskladněno 138 000 tun výbušnin, zejména dělostřeleckých granátů, bylo v okolí zlikvidováno už patnáct požárů, které zažehla vybuchující munice, létající do vzdálenosti dvou kilometrů. Granáty poškodily dvanáct staveb. „Tlakové vlny a střepiny munice částečně poškodily střechy a okna vícepatrových domů i rodinných domků, základní školy, železniční stanice, závodu na výrobu mléka a dalších objektů poblíž arzenálu,“ řekl Čečotkin.

Foto: Mykhailo Andriiv, ČTK/AP

Kus střely, která dopadla poblíž stánku

Podle premiéra Volodymira Hrojsmana může v muničním skladbu hořet celý týden, i když intenzita požáru klesla a snížil se i počet výbuchů munice. Požár podle něj už zachvátil téměř polovinu objektu. Evakuováno kvůli němu bylo 20 000 lidí z okruhu pěti kilometrů. Nyní je v zóně 50 kilometrů uzavřen vzdušný prostor pro všechna letadla.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Noční záběr na požár muničního skladu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval ministerstva zahraničí a obrany i Státní záchrannou službu, aby požádaly NATO o pomoc při likvidaci munice ve skladu a v jeho okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám