Hlavní obsah

Iráčané, Syřan a Bulhar měli v Řecku dílnu na padělání pasů

– Atény

Řecká policie zatkla v Aténách skupinu padělatelů dokladů, zabavila skoro tisíc cestovních pasů a značné sumy peněz. Oznámily to v pátek řecké úřady. Zatčenými jsou dva Iráčané, Syřan a Bulhar ve věku od 24 do 58 let. Podle policie platí migranti za zfalšované pasy až 6000 eur (asi 162 000 Kč).

Foto: Fayaz Aziz, Reuters

Migrantka s afghánským pasem. Ilustrační foto

Článek

Padělatelé byli zatčeni v bytě v centru Atén. Policie přitom zabavila asi 1000 pasů, z nichž některé byly pravé, ale kradené. Kromě toho našla policie v bytě počítače, tiskárnu a laminátory.

Cena podle vyšetřovatelů závisí na tom, jaké země daný pas je. Agentura DPA uvedla příklad Nigerijce, který jí nedávno v Aténách ukázal zfalšovaný francouzský pas, za nějž zaplatil 2500 eur.

V celém Řecku je nyní asi 63 000 migrantů, kteří v zemi uvázli, když státy na takzvané balkánské trase uzavřely loni na jaře své hranice. Masový příliv běženců z Turecka do Řecka, odkud směřovali dále do Evropy, zastavila loňská dohoda EU s Ankarou. Turecko ale po zhoršení vztahů s některými evropskými zeměmi v posledních týdnech hrozí, že začne migranty do Evropy opět masově vpouštět.

Reklama

Související články

Německo chce běžence vracet Řecku

Německo plánuje od poloviny března vracet zase do Řecka některé žadatele o azyl. Organizace na pomoc uprchlíkům jsou záměrem Berlína zděšené, řecké tábory jsou...

Výběr článků

Načítám