Hlavní obsah

Vraťte nám uprchlé vojáky, tlačí Turci na Řeky. Znovu hrozí koncem migrační dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko nadále požaduje vydání osmi uprchlých tureckých vojáků z Řecka. Ankara vojenské zběhy viní z účasti na loňském pokusu o převrat, ale řecký nejvyšší soud rozhodl, že vojáci vydáni do vlasti nebudou. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu proto v pátek znovu pohrozil vypovězením dohody s EU o navracení běženců z Řecka do Turecka.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Turecký ministr zahraničních věcí Mevlüt Çavuşoğlu

Článek

„Žádali jsme, aby bylo těch osm vojáků znovu souzeno,“ citovala turecká státní stanice TRT Haber ministra zahraničí. Çavuşoğlu odsoudil rozhodnutí řeckého soudu, který ve čtvrtek definitivně rozhodl, že vojáci do Turecka vydáni nebudou a mají být okamžitě propuštěni z vazby. „Je to politické rozhodnutí, Řecko poskytuje ochranu a hostí protistátní spiklence,“ kritizoval šéf turecké diplomacie.

Çavuşoğlu v té souvislosti znovu pohrozil, že by Ankara mohla zrušit dohodu s EU o zadržování a navracení migrantů. „Vyhodnocujeme, co se dá dělat. Máme tady migrační dohodu, kterou jsme podepsali a která zahrnuje také dohodu s Řeckem o zpětném přijímání,“ poznamenal turecký ministr zahraničí.

Hrozí opakovaně

Server BBC také upozornil, že turecká justice podle státní agentury Anadolu předložila Řecku novou žádost o vydání tureckých majorů, kapitánů a četařů. Všech osm vojáků svou zemi opustilo ve vrtulníku bezprostředně po nevydařeném pokusu o svržení vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana loni v červenci.

Turecko hrozí vypovězením dohody s EU opakovaně. Původně dávalo Unii ultimátum do podzimu a pak do konce loňského roku, týkalo se zavedení bezvízového styku. Ke zrušení víz pro turecké občany cestující do EU nakonec nedošlo a dohoda zatím platí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám