Hlavní obsah

Terorista z Londýna strávil čtyři roky na Blízkém východě. Po návratu založil školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Khalid Masood, který spáchal středeční teroristický útok v Londýně, se zřejmě radikalizoval v Saúdské Arábii. Na Blízkém východě strávil čtyři roky. Po návratu do Spojeného království založil školu, kde sám učil. V životopise o sobě psal jako o vlídném a naslouchajícím člověku. Už v roce 2003 ale pobodal člověka.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Zastřelený útočník Khalid Masood

Článek

Podle informací deníku Daily Mail se atentátník původně jmenoval Adrian Elms a jméno Khalid Masood přijal, až když se přihlásil k islámu. Narodil se v Kentu a vyrůstal pouze s matkou.

Policie ale později uvedla, že rodné jméno atentátníka znělo Adrian Russell Ajao. Terorista vystupoval pod mnoha různými identitami, a tak je možná záměna. V pátek se objevila také zpráva, že britští strážci zákona zadrželi další dva lidi.

Podle šéfa protiteroristické jednotky britské policie Marka Rowleyho šlo o „významná zatčení”. Ve vazbě už tak po středečním útoku skončilo devět lidí. Jedna žena byla později propuštěna na kauci.

Policie vyzvala, aby se jí přihlásili všichni, kdo atentátníka znali. Klíčové je teď zjistit, zda útočníka někdo řídil.

Učil v Lutonu i Birminghamu

Kdy přesně Masood konvertoval, není známo. Do Spojeného království se nicméně vrátil v roce 2009 a učil angličtinu ve škole v Lutonu. V roce 2012 si založil vlastní školu IQRA v Birminghamu. IQRA je anglický přepis arabských výrazů pro čtení či recitaci.

Tvrdý muž dvou tváří

Podle sousedky měl Masood dvě tváře. „Když mluvil o islámu, vypadal jako velmi tvrdý muž. Když na to přišlo, nechtěli byste mu zkřížit cestu nebo mu odporovat,“ cituje Daily Mail dvaatřicetiletou Annu Gorasovou. Podle televize Sky News se Khalid Masood věnoval údajně také bodybuildingu.

Přestože Masood sám o sobě tvrdil, že je přátelský, vlídný a naslouchající, dostal se poprvé do křížku se zákonem už v roce 1983, ve svých devatenácti letech. Naposledy byl trestán v roce 2003, kdy pobodal ve tváři dvaadvacetiletého muže, nechal ho ležet v tratolišti krve a utekl.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Politik Tobias Ellwood (vlevo, sehnutý) na místě útoku na policistu mezi záchranáři a dalšími policisty

Policie Masooda dopadla a obvinila z napadení, těžkého ublížení na zdraví a držení útočné zbraně. Soud ho podle Daily Mailu patrně poslal do vězení. Na jak dlouho, ale není známo. Radikalizovat se mohl také v žaláři.

V hledáčku tajné služby MI5 se sice pachatel středečního útoku ocitl, zpravodajci ho ale z hlediska hrozby teroru neshledali nebezpečným. To se ale spletli. Ve středu Masood nejprve autem porážel lidi na Westminsterském mostě a pak zaútočil nožem u budovy parlamentu, kde byl zastřelen. Kromě něj přišli o život další čtyři lidé a asi padesátka osob utrpěla zranění. Dva lidé zůstávají v kritickém stavu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám