Hlavní obsah

V Moskvě má vzniknout přes 700 záchytek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko chce obnovit systém protialkoholních záchytných stanic, který byl zrušen v roce 2011. V Moskvě by tak mělo vzniknout více než sedm stovek záchytek. Ve čtvrtek o tom informovala agentura TASS s odkazem na hlavního psychiatra ruského ministerstva zdravotnictví Jevgenije Brjuna.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V současné době skončí opilci v nemocnici nebo na policejním oddělení. Záchytky, které původně podléhaly ministerstvu vnitra, Rusko před pár lety zrušilo a péči o opilce pak přenechalo samosprávám a občanským sdružením.

Podle Brjuna by měly záchytky spravovat resorty zdravotnictví a vnitra. „V těchto zařízeních musí být zastoupena medicína i policie, protože lidé se zde chovají nevhodně a agresivně,” řekl Brjun. Nový zákon Rusko podle psychiatra nepotřebuje, stačila by prý meziministerská dohoda.

Moskevské oblastní zastupitelstvo bude do konce měsíce čekat na vyjádření zdravotních a bezpečnostních odborníků. Poslanci pak rozhodnou o tom, kdo bude zařízení spravovat a financovat. Projednat musí i dodržování lidských práv v záchytných stanicích a postup s neplnoletými jedinci.

V Moskvě žije 80 000 registrovaných alkoholiků, v Rusku je jich asi 2,7 miliónu. Jejich skutečný počet je ale mnohonásobně vyšší. Alkohol se výraznou měrou podílí i na předčasných úmrtích ruských obyvatel.

První záchytka na světě vznikla v Československu

Ruská metropole má 12 milionů obyvatel. Po vybudování všech záchytek by tak na každou připadlo přes 17 tisíc obyvatel.

Vůbec první protialkoholní záchytná stanice na světě vznikla v roce 1951 v tehdejším Československu a u jejího zrodu stál psychiatr Jaroslav Skála.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Města, kde se nachází protialkoholní záchytné stanic

V České republice funguje v současné době 17 záchytek. Na jednu nich tak připadá přes 60 tisíc obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám