Hlavní obsah

Erdogan dál vyhrožuje: Evropané jsou na scestí a půjde jim o život

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu znovu kritizoval evropské země za postoj vůči dění v jeho zemi. Při setkání s novináři prohlásil, že Evropa je na nebezpečné cestě, a pokud ji neopustí, nebudou její občané nikde na světě v bezpečí.

Foto: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s oblíbeným gestem odkazujícím k egyptskému Muslimskému bratrstvu

Článek

Erdogan se podle serveru listu Hürriyet znovu ohradil proti rozhodnutí německých a nizozemských úřadů nepovolit jeho ministrům předvolební agitaci. Erdogan tvrdí, že Německo a potažmo celá Evropská unie káže Turecku, jak se má chovat, a sama nedodržuje principy, na kterých si zakládá.

„Vyzýváme evropské země, aby dodržovaly demokracii, lidská práva a svobody,“ řekl ve středu turecký prezident. Dodal, že se Evropa vydala na nebezpečnou stezku.

„Pokud se budete dál chovat takto, tak žádný Evropan, Zápaďan, nebude zítra v bezpečí, jakmile vykročí kdekoliv na světě na ulici. Jakmile otevřete tuto nebezpečnou cestu, zaznamenáte velkou ztrátu,“ poznamenal Erdogan.

Erdogan setrvale bičuje emoce především tureckých voličů před referendem o ústavních změnách, jež by mu zaručovaly větší pravomoci a umožnily zůstat další dekádu v nejvyšším úřadě. Referendum se koná za tři týdny.

Česká diplomacie: Je to nepřijatelné

Německo a další země považují Erdoganovy výroky, jimiž například označil Němce jako nacisty a Nizozemce fašisty, za nepřijatelné. Stejný je postoj české diplomacie.

„Česká republika má dlouhodobě zájem, aby Turecko bylo spolehlivým evropským partnerem a silným článkem NATO. Jsme proto mimořádně znepokojeni současným napětím mezi Tureckem a některými členskými zeměmi EU,” uvedl pro Novinky tiskový odbor ministerstva zahraničních věcí.

„Tvrdé výroky, které zazněly na adresu některých členských států EU, jsou pro nás nepřijatelné. Velmi bychom proto uvítali deeskalaci současné situace a návrat k přátelským vztahům založeným na principu vzájemného respektu, úcty a spolupráce,” dodal úřad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám