Hlavní obsah

Skotská premiérka vyzvala k novému referendu o nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová vyzvala ve čtvrtek k novému referendu o nezávislosti na Velké Británii. Zdůvodnila to tím, že Londýn odvádí Skoty z Evropské unie „proti jejich vůli”. Zahájila debatu, kterou skotský parlament završí hlasováním ve středu v 18.00 SEČ. S právně závazným plebiscitem a jeho načasováním musí ale vyslovit souhlas ústřední britský parlament v Londýně.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

Není záhodno zpochybňovat právo Skotů na získání "demokratického mandátu k referendu o nezávislosti", prohlásila Sturgeonová. Podle ní je "špatné, nespravedlivé a naprosto neudržitelné" od britské vlády, aby stála v cestě "skotské volbě". Tvrdí, že je "až ostudně" málo podrobností o tom, jak bude britský odchod z EU vypadat.

Ve Skotsku se přitom v loňském referendu o takzvaném brexitu většina obyvatel této části Spojeného království vyslovila pro setrvání ve svazku evropských zemí.

Iniciativu skotské premiérky podle očekávání napadli skotští konzervativci. Podle jejich představitelky Ruth Davidsonové postupuje Sturgeonová v otázce s laciným přístupem "jako buldozer" a v zásadě nemá žádný podrobný plán.

Davidsonová dodala, že je na řešení otázky referenda příliš brzy, když se ještě vůbec neví, jak budou podmínky odchodu Británie z EU vypadat a co z toho nakonec bude Skotsku vyhovovat či nevyhovovat. Sturgeonová oponovala, že britský parlament skotským názorům ale stejně nepopřává sluchu, a je tedy pochybné, zda se při vyjednávání o brexitu bude přihlížet ke skotským zájmům.

Skotská národní strana (SNP) usiluje o nezávislost na zbytku Británie dlouhodobě. První referendum o odštěpení v roce 2014 ale vyhráli příznivci setrvání v Unii s Anglií, Walesem a Severním Irskem. Po loňském plebiscitu o brexitu však může být pozice skotských separatistů silnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám