Hlavní obsah

Polská vláda chce dostat šéfa Evropské rady Tuska před soud, hrozí mu až 10 lety vězení

Právo, Pavol Minarik
Varšava

Trestní oznámení na současného předsedu Evropské rady Donalda Tuska podal v pondělí polský ministr obrany Antoni Macierewicz. Obvinil ho, že ještě jako polský premiér uzavřel tajnou smlouvu s bývalým ruským premiérem a současným prezidentem Vladimirem Putinem, a tím měl poškodit zájmy Polska.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Média i opoziční politici však tvrdí, že se polská vláda Tuskovi mstí za to, že se navzdory jejímu nesouhlasu nedávno opětovně postavil do čela evropských premiérů.

Podezření ze spáchání závažného trestného činu, za který podle mluvčí varšavské prokuratury Ewy Bialikové hrozí Tuskovi až deset let vězení, souvisí s tendrem na opravu prezidentského speciálu Tu-154, který se v dubnu 2010 zřítil u ruského Smolensku a zahynula v něm tehdejší hlava státu Lech Kaczyński s celým 95členným doprovodem. Podle Macierewicze jde v kauze o pochybné okolnosti související s opravou prezidentského speciálu v roce 2009 v Rusku.

Macierewicz razí konspirační teorii

Sám Macierewicz šíří teorii vládního Práva a spravedlnosti (PiS), že 10. dubna 2010 byl na prezidenta Kaczyńského spáchán atentát, za kterým údajně stojí Rusko. Tuska přitom nejen Macierewicz, ale i lídr PiS Jaroslaw Kaczyński vícekrát veřejně obvinili z vlastizrady,  manipulování a  zakrývání údajných skutečných důvodů nehody. Oficiální vyšetřovací komise přitom jednoznačně dospěla k názoru, že tragické letecké neštěstí za mimořádně špatných povětrnostních podmínek zapříčinili piloti prezidentského speciálu.

Trestnímu oznámení na Tuska předcházela výzva varšavské prokuratury, aby se vzápětí po tom, co byl opětovně zvolen předsedou Evropské rady, dostavil vypovídat v souvislosti s údajnou spoluprací polské vojenské kontrarozvědky (SKW) s ruskou tajnou službou (FSB). Politici z Tuskovy mateřské Občanské platformy tehdy oznámili, že jde o případ, který byl už dávno vyšetřen, a předvolávání šéfa ER není ničím jiným než šikanováním jeho osoby ze strany Kaczyńského vládní moci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám