Hlavní obsah

V čele Evropské rady zůstane Donald Tusk. Varšavě navzdory

Brusel
Aktualizováno

Polský politik Donald Tusk byl i přes odpor rodné země znovu zvolen do čela Evropské rady. Na Twitteru to uvedli premiéři Belgie a Lucemburska Charles Michel a Xavier Bettel. Proti Tuskovu pokračování ve funkci ostře vystupovala polská vláda premiérky Beaty Szydlové. Tusk po svém znovuzvolení slíbil, že udělá vše, co bude v jeho silách pro dobro EU.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Donald Tusk krátce před svým znovuzvolením.

Článek

"Evropská rada rozhodla o zvolení Donalda Tuska předsedou pro další funkční období. Proti bylo jen Polsko," napsal na Twitteru také český premiér Bohuslav Sobotka.

Tuskovo znovuzvolení kriticky zhodnotil předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński. Podle něj byla porušena pravidla volby představitelů EU.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski označil znovuzvolení Tuska za "diktát Berlína".

Týdeník Polityka v souvislosti s postupem polské vlády napsal, že škody, jaké Kaczyński svým jednáním napáchal, jsou obrovské. Doplatil prý na to, že chtěl v Bruselu hrát podle stejných politických pravidel jako na polské politické scéně. List Gazeta Wyborcza napsal, že jde o vůbec největší porážku Kaczyńskeho. 

Sporem o Tuska se Bruselem opakovaně kritizovaná polská vláda dostala do izolace, což může její vztah zejména se západními evropskými lídry.

Evropská rada je jednou z vrcholných institucí Evropské unie. Sestává z hlav nebo ministerských předsedů členských zemí osmadvacítky. Schází se zpravidla jednou za tři měsíce a zásadním způsobem ovlivňuje směřování Evropské unie. Předseda Evropské rady je de facto prezidentem Evropské unie a řídí jednání summitů EU.

Gratulace prezidentovi EU. Spolupracujeme pro silnější EU

Evropská rada volí svého stálého předsedu takzvanou kvalifikovanou většinou, a to na dva a půl roku s jednou možností znovuzvolení. Ve volbě kvalifikovanou většinou musí pro návrh (daného kandidáta) hlasovat zástupci nejméně 55 procent členských států, zastupujících 65 procent počtu obyvatel EU. Naopak zablokovat návrh mohou čtyři členové rady, zastupující nejméně 35 procent obyvatel Unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám