Hlavní obsah

Tusk má v čele Evropské rady podporu Merkelové, i když ho Poláci nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Polský expremiér Donald Tusk by měl zůstat v čele Evropské rady i v následujících dvou letech, přestože nemá podporu nové polské vlády, která ho chce vyměnit za vlastního kandidáta. Před začátkem summitu EU, který má o předsedovi rady rozhodnout, to ve čtvrtek v německém parlamentu prohlásila kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Těším se na další budoucí spolupráci s ním,“ řekla německým poslancům Merkelová a vyslala tím významný signál ohledně možného Tuskova znovuzvolení. Tuskovo setrvání v čele Evropské rady by podle ní bylo zárukou stability.

Předseda polské vládní strany Práva a spravedlnosti (PiS) Jaroslaw Kaczyński prosazuje odchod svého letitého politického soupeře. Nynější vládnoucí garnitura namísto Tuska navrhuje “svého“ europoslance Jacka Saryusze-Wolského. [celá zpráva]

List Financial Times v té souvislosti poznamenal, že šéf Evropské rady bývá jmenován na základě všeobecného konsenzu. Pokud by ale taková shoda chyběla, stačí podle pravidel hlasování kvalifikovaná většina. Dá se očekávat, že tu by Tusk s podporou Berlína bez potíží získal.

Polská vláda v reakci ve čtvrtek varovala, že tlak na znovuzvolení Tuska ohrozí celý summit. Ministr zahraničí Witold Waszczykowski řekl, že polská strana udělá všechno pro to, aby se ve čtvrtek nevolilo.

Obezřetnost vůči Trumpovi i Erdoganovi

Kancléřka Merkelová před odletem do Bruselu hovořila v Bundestagu také o dalších zahraničně-politických tématech. V narážce na amerického prezidenta Donalda Trumpa se vymezila vůči protekcionismu, nacionalismu a izolacionismu, a také na dálku varovala tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby přestal hovořit o německé vládě jako o nacistech.

Související témata:

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Jaroslav Kaczynski

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Řekla, že taková prohlášení jsou „smutná a neuvěřitelně nemístná“ kromě jiného proto, že „bagatelizují oběti nacistů“. Merkelová však současně uvedla, že rozchod s Tureckem není v geopolitickém zájmu Německa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám