Hlavní obsah

Trest smrti obnovíme, slibuje Erdogan. Ale až po referendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan předpokládá, že turecký parlament schválí opětovné zavedení trestu smrti po referendu z 16. dubna o rozšíření pravomocí hlavy státu. On sám takovému kroku nebude bránit. V sobotu o tom informovala agentura AFP.

Foto: Murat Cetinmuhurdar, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

"Rodiny mučedníků, rodiny hrdinů si nemusí dělat starosti," řekl Erdogan při projevu na severozápadě země před příbuznými obětí série teroristických útoků, které zemi postihly v posledních letech. Podle jeho slov parlament - "dá-li Bůh" - vyhoví požadavkům těchto rodin na obnovení absolutního trestu, ale až po dubnovém referendu o změně ústavy.

Prezident také zdůraznil, že svůj podpis, který je potřebný k přijetí zákona, by pod takový dokument připojil bez váhání.

Trest smrti byl v Turecku zrušen v roce 2004 jako součást vstřícných kroků Ankary v rámci vyjednávání o vstupu země do Evropské unie. Obnova trestu by podle varování z Bruselu znamenala konec přístupových jednání.

Erdogan se k této hrozbě již dříve vyjádřil, když řekl, že názory Němců a dalších Evropanů Turky nezajímají. Důležité prý je, jak se rozhodne turecký lid.

Vztahy na bodu mrazu

Vztahy mezi Tureckem a EU se v poslední době neustále zhoršují. Posledním zdrojem napětí se stal zákaz politické agitace k tureckému v Německu a v Nizozemsku. Erdoganovi politici se snaží přesvědčit krajany, aby se v dubnovém referendu vyslovili pro zásadní posílení pravomocí Erdogana.

Turecký prezident v reakci na to nařkl Němce z nacistických praktik [celá zpráva] a Nizozemce z masakru Bosňáků ve Srebrenici [celá zpráva].

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu navíc v pátek vzkázal Evropské unii, že bude jeho země „posílat 15 tisíc migrantů měsíčně”. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám