Hlavní obsah

Maďarští policisté zaplatí pokutu za použití síly vůči migrantům

– Budapešť
Právo, ivi

Dva maďarští policisté zaplatí pokutu za použití nadměrné síly vůči migrantům na maďarsko-srbské hranici. S odvoláním na generální prokuraturu to ve čtvrtek napsal maďarský deník Magyar Nemzet.

Foto: MTI

Maďarská policie hlídkuje u plotu na hranicích se Srbskem.

Článek

Policisté byli potrestáni za to, že jeden z nich kolenem kopl sedícího migranta do tváře a druhý nastříkal slzný plyn do obličeje jiného migranta stojícího za hraniční bariérou. Policisté zaplatí pokutu ve výši 300 tisíc forintů (27 tisíc korun), resp. 130 tisíc forintů (11 700 korun).

List Magyar Nemzet napsal, že od uzavření hranic na podzim 2015 bylo podáno 44 stížností na postup policistů vůči migrantům. „Naprostá většina z nich byla zamítnuta. Pět případů se ještě vyšetřuje,“ konstatoval deník.

Budapešť nedávno odmítla kritiku ochránců lidských práv, že policisté na území země zacházejí s migranty příliš tvrdě.

Maďarsko v současnosti buduje druhou část bariéry na hranicích se Srbskem v délce 175 kilometrů a rozšiřuje tzv. tranzitní zóny na hranicích.

Parlament před časem schválil zákon, který umožní vracení migrantů zachycených kdekoli na území Maďarska zpět do zmíněných tranzitních zón, kde budou čekat na výsledky azylového řízení. Podle nových pravidel se tak migranti nebudou volně pohybovat po vnitrozemí, ani nebudou umísťováni do uprchlických táborů s volným režimem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám