Hlavní obsah

Maďarsko posílá na jižní hranici dobrovolnou stráž, „hraniční lovce”

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko postavilo do služby první dobrovolníky, kteří se přihlásili do policejních jednotek zvaných „hraniční lovci”. Budou vykonávat službu především na jižní hranici Maďarska. Nasazeni budou u bezpečnostní bariéry, která je natažena na hranicích se Srbskem. Celkem chce Maďarsko vycvičit tři tisícovky nových policistů.

Maďarsko rekrutovalo 3000 dobrovolníků, kteří budou pomáhat chránit hraniceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán se osobně zúčastnil slavnostní přísahy nových policistů a ve svém projevu upozornil, že v nejbližších měsících je možné očekávat další vlnu migrace. „Migrační vlna zpomalila, ale neskončila,” konstatoval.

Noví rekruti musí být starší 18 let, musí absolvovat psychologické testy a šestiměsíční výcvik. K výbavě hraničních lovců bude patřit pepřový sprej, obušek, pouta a pistole s ostrými náboji.

Maďarsko v současnosti zesiluje hraniční bariéru na 175 kilometrů dlouhé srbsko-maďarské hranici. Druhá linie plotu bude opatřena termokamerami a na každých 10 až 15 centimetrech budou dotyková čidla. Mezi stávající a druhou bariérou bude vybudována zpevněná silnice, která umožní rychlejší pohyb vozidel policie a armády.

Na bulharských hranicích číhá domobrana

V horách na bulharsko-turecké hranici vzala ochranu hranic do svých rukou domobrana. Jde o muže i ženy v maskáčích a kuklách, kteří si říkají Bulharské národní hnutí Shipka. Chodí vyzbrojeni noži, bajonety a sekerami, se kterými pravidelně vyrážejí bránit Evropu před „nájezdníky cizí kultury“.

Shipka o sobě tvrdí, že má 50 tisíc členů, reportér stanice NBC, který na domobranu upozornil, ale viděl jen skupinu asi čtyř desítek z nich. Ti, s nimiž hovořil, mají jasno. Bulharsko, potažmo Evropská unie rezignovaly na ochranu svých hranic, a tak je třeba něco dělat.

„Nejsem nacionalista nebo něco takového, jsem jen patriot,“ řekl NBC 34letý Nikolaj Ivanov, který je jedním ze zakládajících členů Shipky.

„Mnozí z nich nejsou lidé, kteří se snaží prchnout před válkou. Jsou ve věku 17 až 35 let, v dobré kondici a vycvičeni. Není problém v tom, že jsou muslimové. Problém je v tom, že je to odlišná civilizace. Neuvažují jako my, mají zcela odlišný pohled na život, na všechno,“ dodal Ivanov.

Skupina má své webové stránky a facebookový profil, na nějž umístila i video ze cvičení.

Reklama

Výběr článků

Načítám