Hlavní obsah

Turecko omezuje spolupráci s NATO

Vídeň/Brusel

Turecko kvůli napětí s EU omezilo některé aktivity v rámci NATO, ukončena byla spolupráce a výcvik s nečlenskými partnerskými zeměmi. Může to mít dopad na mise, do nichž jsou tyto státy zapojeny. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na své zdroje z EU a aliančních partnerů. Ukončení spolupráce potvrdilo Rakousko.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecké tanky u Karkamisu

Článek

Turečtí představitelé se nevyjádřili, nebyli k zastižení.

Rakouské ministerstvo obrany potvrdilo turecké zastavení spolupráce. Podle jeho mluvčího to nebude mít žádný dopad na aktuálně probíhající mise, ale může to představovat problémy dlouhodobé, například při přípravě misí v Kosovu, kde jsou společné výcvikové programy

Turecký krok může ovlivnit spolupráci se všemi 22 partnerskými státy včetně Švédska a Gruzie, které také přispívají svými vojáky do misí NATO v Kosovu a v Afghánistánu.

Nejmenovaný představitel NATO Reuters potvrdil, že některé akce byly zrušeny: „Doufáme, že něco pořád ještě přijde na řadu později. Je to politický problém. Doufáme, že se situace uklidní po referendu.“

Protože Turecko jako členská země NATO nemůže zablokovat spolupráci s dalšími státy aliance, zaměřilo se na spolupráci paktu s nečlenskými zeměmi, jako je právě Rakousko, které se opakovaně vyjadřovalo negativně k politice Ankary. Vídeň loni prosazovala ukončení přístupových rozhovorů a nyní zakázala ve své zemi mítinky tureckých politiků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám