Hlavní obsah

Sundejte to. Muslimské šátky může zaměstnavatel zakázat, rozhodl Evropský soudní dvůr

– Lucemburk • Aktualizováno

Zaměstnavatelé v zemích Evropské unie mohou svým zaměstnancům zakázat nosit šátky a další součásti oblečení, které jsou náboženskými symboly. V úterý o tom rozhodl evropský Nejvyšší soudní dvůr. Jedná se o první takový verdikt nejvyššího evropského soudu.

Foto: Jessie Wardarski/Tulsa World, ČTK/AP

Muslimské ženy. Ilustrační foto.

Článek

Soud rozhodl o tom, že „viditelné nošení jakéhokoli politického, filozofického nebo náboženského symbolu“ se musí zakládat na vnitřních pravidlech zaměstnavatele, a pokud platí, že zaměstnavatel po svých pracovnících požaduje, aby se „oblékali neutrálně“, pak je to závazné.

Soudní dvůr rozhodoval v případech dvou muslimských žen z Belgie a Francie, které z práce propustili proto, že si odmítly sundat šátek.

V případě ženy z Belgie šlo o recepční pracující pro firmu G4S Secure Solutions, která svým zaměstnancům zapovídá okázalé nošení náboženských nebo politických symbolů. Francouzka zase pracovala pro technologickou firmu a na její muslimský šátek si stěžoval jeden z klientů.

Druhé propuštění může být diskriminační

V jejím případě soud upozornil, že pokud po ženě firma původně nepožadovala, aby svůj šátek odložila, a poměr s ní rozvázala na základě toho, že si stěžoval zákazník, pak by mohlo jít o diskriminaci.

„Ovšem v případě absence (zapovídajícího) pravidla, nemůže být ochota zaměstnavatele brát na zřetel přání zákazníka, aby mu už nebyly poskytovány služby prostřednictvím pracovníka, který nosí islámský šátek, považována za zaměstnaneckou povinnost, která by vylučovala diskriminaci,“ uvedl soud ve zdůvodnění.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Nejvyšší soudní dvůr svým verdiktem stanovil precedens. Zákazy a omezení oděvů muslimských žen jsou v posledních letech tématem zejména v Belgii, Francii, Nizozemsku či Švýcarsku a nově i v Německu. Především ve Francii a Belgii se na soudy obrátily desítky žen. Evropský soud rozhodl den před volbami v Nizozemsku, kde je obrácena pozornost na krajně pravicovou a protiislámskou Stranu pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám