Hlavní obsah

Čína chce postihovat znevažování hrdinů a mučedníků strany

Peking

Čínští zákonodárci v neděli představili návrh, podle něhož by měl hrozit postih za hanobení „hrdinů a mučedníků“ komunistické strany. Uvedla to v pondělí agentura Reuters. Postih by měl vyměřovat dodatek k občanskému zákoníku, který právě projednává 3000 delegátů na výročním zasedání parlamentu.

Foto: Reuters

Výroční zasedání čínského parlamentu. Ilustrační foto

Článek

„Zasahování do jména, vyobrazení, pověsti a cti hrdinů a mučedníků poškozuje veřejný zájem a měla by z něj plynout občanskoprávní odpovědnost,” stojí v návrhu zákona.

Sjezd končí ve středu a do té doby by měla být legislativní změna schválena. Jaký konkrétní postih by měl občanům hrozit, není jasné.

Smyslem postihování hanobení hrdinů a mučedníků je podle předkladatelů dodatku zamezit manipulaci s dějinami. Čínští komunisté si jinými slovy chtějí udržet kontrolu nad výkladem dějin. Nedotknutelná by měla být například porážka Japonska během druhé světové války.

Poučení z kolapsu SSSR 

Historiky, kteří snižují roli komunistické strany a jejích hrdinů, předkladatelé zákona nazývají „historickými nihilisty“.

Čínský prezident Si Ťin-pching zdůrazňuje, že strana musí vlastní verzi dějin důvěřovat, a jako odstrašující příklad uvádí kolaps Sovětského svazu, kde byli revoluční vůdci veřejně kritizováni. Čínská komunistická strana loni varovala, že lidé kvůli záplavě informací na internetu o straně pochybují, a zavázala se „pomýlené” náhledy na věc vyvracet.

Sestavování občanského zákoníku, který bude po schválení základem veškerého čínského soukromého práva, vnímají někteří právní reformátoři jako test, jak daleko bude Čína ochotna zajít ve věci občanských svobod.

Ty by mohly mít dopad na státní moc. Nový občanský zákoník by měl začít platit v roce 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám