Hlavní obsah

Německé město zrušilo vystoupení tureckého ministra. A přišla hrozba bombou

Gaggenau

Na radnici německého města Gaggenau nahlásil v pátek anonym bombu. Svou výhrůžku zdůvodnil tím, že radnice zrušila plánované vystoupení tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga. Město budovu vyklidilo a nyní ji prohledává policie, uvedla veřejnoprávní televize ARD. Eskalace sporu mezi Berlínem a Ankarou tak patrně má i tyto vedlejší dopady.

Foto: Christoph Schmidt, ČTK/AP

Policejní auta v německém Gaggenau

Článek

Bozdag měl ve zhruba třicetitisícovém Gaggenau na jihozápadě Německa vystoupit s projevem na podporu kontroverzních ústavních změn v Turecku.

Radnice města akci zrušila s tím, že se jí chce zúčastnit hodně lidí a že má obavu o jejich bezpečnost.

Reakce Turecka přišla prakticky okamžitě. Bozdag zrušil plánovanou schůzku s německým ministrem spravedlnosti Heiko Maasem a Ankara si dokonce předvolala německého velvyslance.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu obvinil německou vládu, že chce dosáhnout odmítnutí ústavní reformy v chystaném tureckém referendu, a pokáral ji, že „se musí naučit chovat“, chce-li udržet vztahy s Ankarou.

Budova radnice v Gaggenau

Podpořit ústavní změny do Německa, kde žije velká turecká menšina, jezdí opakovaně přední turečtí činitelé, což ve spolkové republice budí nevoli mnoha politiků.

Řadě z nich přijde paradoxní, aby turečtí ministři využívali svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.

Konkrétně jde v posledních týdnech zejména o případ německo-tureckého dopisovatele deníku Die Welt Denize Yücela, který je v Turecku ve vazbě. Němci tvrdí, že jen dělal svou práci. Jeho propuštění požaduje i kancléřka Angela Merkelová.

O ústavních změnách budou občané Turecka, včetně těch žijících v zahraničí, hlasovat v dubnu. Podle kritiků jsou navrhované změny krokem od demokracie, protože do rukou prezidenta soustředí přílišnou moc. Mohou podle nich také vést k omezení základních lidských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám