Hlavní obsah

Le Penovou zbavili imunity kvůli brutálním snímkům Islámského státu

– Štrasburk • Aktualizováno

Evropský parlament ve čtvrtek částečně zrušil poslaneckou imunitu šéfce francouzské Národní fronty Marine Le Penové. Úřady ji vyšetřují kvůli zveřejňování brutálních snímků Islámského státu na sociální síti.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová

Článek

Europoslanci zbavili Le Penovou imunity v tomto případě velkou většinou hlasů poté, co žádost francouzské prokuratury v úterý podpořil právní výbor parlamentu.

Francouzské úřady vyšetřují kandidátku na prezidentku od předloňského roku poté, co na Twitteru sdílela neupravené a nezkrácené brutální snímky z dílny IS včetně fotografie bezhlavého těla amerického novináře Jamese Foleyho, jehož zavraždili v Sýrii. Le Penová tehdy snímky zveřejnila v reakci na výrok jednoho novináře, který její stranu přirovnal k této teroristické organizaci.

Le Penové mohou hrozit za šíření teroristické propagandy až tři roky vězení.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z videa Islámského státu zachycující Jamese Foleyho s jeho vrahem

Politička obvinění odmítá a považuje ho za účelové. „Jenom to ukazuje francouzským občanům, co je EU zač a co je Evropský parlament zač. Všechno je součást systému, který se mě snaží zastavit jako kandidátku francouzského lidu,“ citoval její slova server Local.

Reklama

Související články

Le Penová přijela k Trumpovi

Šéfka francouzské Národní fronty a euroskeptička Marine Le Penová se ve čtvrtek objevila v newyorském sídle nastávajícího prezidenta USA Donalda Trumpa. Údajně...

Výběr článků

Načítám