Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny by mělo od pondělí platit nové příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na východě Ukrajiny má od pondělí platit nové příměří a všechny zúčastněné strany se dohodly, že využijí svého vlivu, aby jej nastolily. Po schůzce se svými protějšky z Francie, Ruska a Ukrajiny to v sobotu oznámil šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel. Současně avizoval, že další čtyřstranná schůzka o Ukrajině by měla následovat za několik týdnů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault zdůraznil, že mírové dohody z Minsku nemají alternativu. Schůzky by se podle něj měly konat tak často, jak bude nezbytné, aby se dosáhlo pokroku.

Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin podle agentury Reuters poznamenal, že „vůbec není šťastný” z toho, k čemu schůzka dospěla. Zapotřebí jsou výsledky, nejenom prohlášení, dodal.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov věří, že Kyjev a rebelové se domluví na příměří a výměně zajatců. Za nepřijatelnou označil ruský ministr blokádu povstaleckých oblastí, kterou uskutečňují na dopravních cestách ukrajinští nacionalisté.

Rusko uznává dokumenty vydávané separatisty

Rusko začalo na základě dekretu prezidenta Vladimira Putina uznávat dokumenty, které na východě Ukrajiny vydávají úřady separatistů.

Obyvatelé s těmito dokumenty tak mohou cestovat do Ruska bez nutnosti obstarávat si víza.

Situace na východě Ukrajiny, kde proti sobě stojí proruští separatisté a ukrajinská armáda, se v poslední době výrazně zhoršila. Na místě opět propukají vzájemné střety.

Konflikt na Donbasu si od dubna 2014 vyžádal skoro 10 000 obětí. Konflikt měly ukončit mírové dohody, dojednané během čtyřstranných jednání v Minsku v únoru 2015. Moskva a Kyjev se ale vzájemně obviňují z jejich sabotování.

Reklama

Související články

Na Donbasu bojují Rusové, přiznala Moskva

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí přiznal, za v řadách separatistů na Donbasu bojují ruští občané. Reagoval tak na zprávu o tom, že se nacionalistický...

Výběr článků

Načítám