Hlavní obsah

Po referendu o brexitu zažila Británie vlnu šovinistických útoků

Londýn

Britští policisté v Anglii a Walesu zaznamenali ve třech měsících po loňském referendu o vystoupení Británie z Evropské unie nebývalý počet útoků motivovaných šovinismem a nenávistí vůči jiným národnostem. Od července do konce září jich bylo zaznamenáno 14 tisíc, což představuje mezi čtvrtletími nárůst o padesát procent, uvedla ve středu BBC.

Foto: Profimedia.cz

Urážlivý text požadující odchod Poláků

Článek

Čísla zveřejnila organizace Press Association s odvoláním na oficiální statistiky policie, které zahrnují všechny útoky motivované rasově a nábožensky. Ve třetím kvartálu zaznamenalo 33 ze 44 policejních sborů v Anglii a Walesu nejvyšší množství podobných útoků od roku 2012, kdy se evidují.

Už loni v říjnu ministerstvo vnitra oznámilo, že v červenci 2016 bylo těchto útoků o 41 procent více než ve stejném měsíci před rokem. Častými terči byli Poláci, jeden byl dokonce zavražděn. [celá zpráva]

V Plymouthu zapálili polské rodině kůlnu. [celá zpráva] Počmáráno bylo i polské kulturní a společenské středisko v Hammersmithu, kde se objevil nápis „Už žádnou další polskou havěť”. Podobné texty našli mnozí Poláci v Británii i v dopisních schránkách. [celá zpráva]

Nejvíc útoků bylo v Londýně  

Největší mezičtvrtletní nárůst podobných útoků zaznamenali v hrabství Dorsetshire, kde se jejich počet zdvojnásobil. V Nottinghamshire stoupl o 75 procent.

Absolutně největší počet – 3356 – jich eviduje londýnská police. V oblasti velkého Manchesteru a v Západním Yorkshiru jich zaznamenali přes tisíc.

„Víme, že národní a globální události mají schopnost spustit krátkodobý nárůst zločinů z nenávisti. A to jsme viděli po referendu o EU,“ uvedl Mark Hamilton z Rady národních policejních náčelníků.

Podle něj ale silná odpověď policie vedla k tomu, že se pak počet snížil na běžnou úroveň. „Tato čísla jsou ale stále příliš vysoká,“ dodal s tím, že policie se snaží, aby se množství těchto útoků dále snížilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám