Hlavní obsah

V Louvru útočil syn egyptského policejního generála ve výslužbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Egyptský policejní generál ve výslužbě Ridá Hamamí sdělil agentuře AFP, že francouzské vojáky v Louvru v pátek ráno nejspíš napadl jeho syn Abdalláh. Poznal ho na fotografiích. Toho, že by se syn radikalizoval, si ale prý penzionovaný policejní velitel nevšiml. Do Paříže se údajně devětadvacetiletý Abdalláh Ridá Hamamí vydal pracovně a do muzea se měl jít podívat jen jako turista.

Foto: Profimedia.cz

Abdalláh Ridá Hamamí

Článek

„Jel tam na obchodní schůzku, a když skončila, vydal se do muzea (Louvru pozn. red.). Měl se vrátit v sobotu,“ řekl Ridá Hamamí AFP. Jeho syn dlouhodobě žil v Saúdské Arábii, kde má těhotnou ženu a sedmiměsíčního syna.

„Je to prostý muž. Mohu vám ukázat fotky, na kterých nemá vousy,“ dodal ještě bývalý policista.

Samotný útočník mluvit odmítá. Po útoku utrpěl vážná zranění břicha a byl v kritickém stavu, nyní už je však mimo ohrožení života. Jeho stav se dokonce zlepšil natolik, že k němu lékaři už dvakrát pustili vyšetřovatele. Abdalláh Ridá Hamamí s nimi ale ani jednou nekomunikoval. [celá zpráva]

Foto: Philippe Wojazer/File photo, Reuters

Vojenská hlídka u muzea Louvre v Paříži

Před tím, než se dvěma mačetami zaútočil na vojenskou hlídku v Louvru, ale Ridá Hamamí napsal na Twitter několik vzkazů v arabštině. „Ve jménu Boha, za naše bratry v Sýrii a bojovníky po celém světě,“ stálo v jednom z nich. Podle svědků navíc při útoku křičel Alláhu akbar (Bůh je velký).

Pokoj za 6,5 tisíce na den

Do Francie Egypťan přicestoval legálně ze Saúdské Arábie 26. ledna a pronajal si hotelový pokoj za více než 240 euro (6500 korun) na den u Champs Elysées.

Podle vyšetřovatelů, na něž se odkazuje ČTK, dva dny po příletu v obchodě se zbraněmi u náměstí Bastille koupil dvě mačety za téměř 1000 eur (27 tisíc korun). Policie v jeho pokoji našla dalších asi 1000 eur v hotovosti, účty za mačety, předplacené telefonní karty a egyptský pas. Odletět z Paříže měl podle letenky 4. února.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Policie po útoku evakuovala okolí muzea Louvre

Z pasu vyplývá také to, že v letech 2015 a 2016 dostal turecké vízum. Francie se proto obrátila na Ankaru s žádostí o pomoc při vyšetřování. Útočníkovu identitu by ještě měly definitivně potvrdit testy DNA.

Francouzský prezident François Hollande hned v pátek označil incident za teroristický čin. [celá zpráva]

Další teroristický útok může ovlivnit blížící se francouzské prezidentské volby, protože strach z islámského teroru může přihrát další politické body kandidátce krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penové. Ta už je nyní favoritkou prvního kola.

Reklama

Výběr článků

Načítám