Hlavní obsah

V Itálii udělili vysoké tresty za železniční neštěstí s 32 oběťmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viareggio

Soud v italském městě Lucca odsoudil v úterý k vysokým trestům vězení několik manažerů a techniků odpovědných za železniční neštěstí z roku 2009, které si vyžádalo 32 obětí. Za podíl na vykolejení nákladního vlaku přepravující propan butan ve městě Viareggio dostali nejvyšší tresty devět let dva rakouští manažeři. Deset z 33 obžalovaných bylo podle agentury ANSA zproštěno viny.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Odsouzený Mauro Moretti

Článek

Vynesení rozsudku soudu první instance, který začal v listopadu 2013, přivítali pozůstalí obětí potleskem, někteří plakali. Emotivní atmosféru vyvolalo i 32 židlí, na nichž byla trička s fotografiemi obětí.

Nejvyšší tresty dostali dva manažeři firmy GATX Rail Austria GmbH, která má sídlo ve Vídni a byla majitelem vagónů s cisternami. Zanedbání technické kontroly podle soudu totiž způsobilo závadu, kvůli níž vagóny vykolejily, cisterny praskly a explodovaly. Firma GATX navíc musí zaplatit pokutu 480 tisíc eur (téměř 13 miliónů korun).

Rakouská firma se hájila tím, že za vykolejení vlaku mohl stav trati, za kterou byla zodpovědná italská železniční společnost. Její bývalý ředitel Mauro Moretti dostal u soudu sedm let vězení. Bývalý šéf italské firmy spravující železniční síť Mario Michele Elia byl odsouzen k sedmi letům a šesti měsícům vězení, prokuratura pro ně žádala 16 a 15 let. Kvůli verdiktu poklesly o 3,4 procenta akcie zbrojařské firmy Leonardo, v jejíž čela stál Moretti.

Nákladní vlak s cisternami se zkapalněným plynem vykolejil krátce před půlnocí 29. června 2009 na nádraží v severoitalském přístavním městě Viareggio. Exploze několika vagonů a následný požár zničily množství domů v okolí. Zemřelo 32 lidí a 26 dalších utrpělo vážná zranění. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám